Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Zagreb: Na Susretu s autorom gostovao Mario Cifrak

Zagreb, (IKA) – U knjižari Kršćanske sadašnjosti „Kaptol 29" u Zagrebu u petak, 20. svibnja održan je novi „Susret s autorom". Ovoga puta bila je prigoda upoznati bibličara, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Marija Cifraka. On je u Kršćanskoj sadašnjosti objavio nekoliko vlastitih knjiga, ali je uredio i više zbornika.

Uvodno je moderator susreta don Anton Šuljić kratko predstavio dr. Cifraka koji je završio studij na KBF-u u Zagrebu gdje je i apsolvirao i klasičnu filologiju i zaređen je za svećenika, a potom nastavio studij na Papinskom biblijskom institutu u Rimu, te Sveučilištu u Freiburgu gdje je i doktorirao. Na KBF-u predaje egzegezu Novoga zavjeta i grčki biblijski jezik, a od 2008. je i pročelnik katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta, te urednik časopisa „Biblija danas".

Na pitanje, kako se počeo baviti znanošću, dr. Cifrak je pojasnio kako se u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda kojoj pripada, uvijek razmišljalo o usmjerenju budućih postiplomanata prvenstveno prema specijalizaciji iz Svetoga pisma. Tako je to i njega odredilo za studij, pa je upisao i klasičnu filologiju.

Tijekom susreta predstavljeni su zbornici radova koje je dr. Cifrak (su)uredio. Prvi u tom nizu je zbornik radova „O Kraljevstvu nebeskom - novo i staro" priređen u čast Bonaventuri Dudi u povodu 75. rođendana i 50 godina svećeništva (2001.). Slijedeći zbornik „Neka iz tame svjetlost zasine" u čast prof. dr. sc. Adalbertu Rebiću u prigodi 70. obljetnice njegova života i 40. obljetnice profesorskog rada (2007.) Cifrak je uredio s Nikolom Hohnjecom. Treći u tom nizu, bio je zbornik „Da istina evanđelja ostane kod vas (Gal 2,5)" u čast prof. dr. sc. Ivana Dugandžića povodom 70. godine života (2014.) koji je uredio s Darijom Tokićem. Cifrak je sudjelovao u uređenju i zbornika radova „50. obljetnica svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila" (2015.).

Poseban osvrt Cifrak je dao na knjigu „Sveto pismo u životu Crkve. 40 godina Dogmatske konstitucije 'Dei Verbum' o božanskoj objavi. Dokumenti katoličke biblijske federacije" koju je također uredio. U tom vidu je kratko predstavio Katoličku biblijsku federaciju koja je osnovana zauzimanjem kardinala Augustina Bea s ciljem oživotvorenja šestoga poglavlja Dogmatske konstitucije o objavi „Dei verbum". Priređivanju ovoga izdanja prišao je iz praktičnog razloga, jer na hrvatskom jeziku nisu bili dostupni dokumenti Federacije. U tom kontekstu se osvrnuo i na biblijski pastoral u Hrvatskoj. Naglasio je, kako sama ideja da se pri (nad)biskupijama imenuju povjerenici nije u potpunosti zaživjela, jer prema njegovu saznanju povjerenik za biblijski pastoral postoji samo u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Također je ukazao na slabo zanimanje studenata, budućih mladih teologa za biblijske znanosti.

Uz knjigu „Poslanje egzegeze u Katoličkoj Crkvi. Od Drugoga vatikanskog sabora do danas" (2008.) u kojoj se osim njegovog rada, nalaze i radovi Ante Kresine i Zvonimira Izidora Hermana, Cifrak se osvrnuo na povijesno-kritičku metodu.

Povijesno-kritička metoda je „katolički pronalazak" u 17. stoljeću, no nije se o tome mnogo znalo sve do pape Pija XII. (1943.) kad se katoličkim egzegetama počelo dozvoljavati da biblijskim knjigama pristupe kritičko-povijesno. Predmet objave nije povijest, već Bog koji se želi objaviti ljudima kroz povijesna događanja. Naša zadaća je da tom metodom pristupimo biblijskim tekstovima kao i svim drugim tekstovima. Dakle, želi se pratiti tekst kako je nastajao s jedne strane, a s druge strane kako je on u zadnjoj redakciji došao. Kroz to se želi otkriti koja je bila nakana autora za adresate za koje je pisao, pojasnio je Cifrak. Također je upozorio i na „biblijski fundamentalizam", te pojasnio kako je tu riječ o doslovnom tumačenju i razumijevanju tekstova, kao da je riječ o povijesti. No, mi pred sobom nemamo povijest, nego teologiju.

Bila je ovo prigoda predstaviti i „Vježbenicu grčkoga jezika Novoga zavjeta" (2012.) koju je priredio prvenstveno za potrebe studenata.

O autorskoj knjizi „Početak evanđelja Isusa Krista. Hermeneutske pretpostavke" (2009.) rekao je, kako ona upućuje na ono što nam je potrebno da bismo mogli ući u svijet evanđelja, a jedan dio posvećen je Isusovom identitetu kako se on postavlja prema Bogu. U tom je kontekstu upozorio kako je „problem nas katolika, odnosno kršćana uopće da imamo krivu sliku o Bogu. Sve dok ne budu dobivali oštrinu prave slike o Bogu, onu koju daje Isus Krist, a to je moguće samo kroz Evanđelje, imat ćemo surogat, a to je samo bježanje od pravoga Boga, prave slike o Bogu".

Posljednja predstavljena knjiga bila je „Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. Egzegetski doprinos moralnoj poruci Novoga zavjeta" (2013.) koja je usko vezana s kolegijem koji predaje na poslijediplomskom studiju. U tom kolegiju se polazi od onoga što je ključno za kršćanstvo, a to je pashalni misterij Isusova muka, smrt i uskrsnuće, Isusovo kraljevstvo, i preduvjeti za ulazak u to kraljevstvo.

Na kraju je spomenuo kako trenutno radi na novoj knjizi „Hermeneutika Staroga zavjeta u Novom zavjetu", tj. riječ je o starozavjetnim tekstovima koji dolaze u Novom zavjetu.

Misao dana

Draga braćo svećenici, mi nismo sirotani! Imamo majku Mariju, Crkvi. Dragi svećenici, Crkva nas ljubi kako samo majka može ljubiti. Svi zajedno činimo jednu obitelj, sveti narod Božji. Ljubimo strastveno Crkvu. U njoj ćemo naći milost da svoje svećeništvo živimo u radosti i sa žarom, milost da se posve iznova darujemo kako bismo slijedili Krista i prinosili mu svoje živote za spas duša. (Robert Sarah – Nicholas Diat, “Zamalo će večer i dan je na izmaku”)

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.