Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Zahvala prof. dr. Željka Tanjića, direktora Kršćanske sadašnjosti, na ispraćaju prof. dr. Alde Starića, glavno

Mislim da je gotovo nepotrebno govoriti o tome koliko je prof. dr. Starić zadužio crkvenu, teološku, kulturnu i znanstvenu javnost. A još manje se može u nekoliko riječi sabrati koliko je svojih snaga, ljubavi, sposobnosti i svih darova koje mu je Bog dao, pogotovo teoloških, prof. dr. Aldo Starić ugradio u Kršćansku sadašnjost. Sve ono što je dobro, sve ono čime je Kršćanska sadašnjost obogatila našu teološku, znanstvenu i kulturnu javnost, velikim je dijelom zasluga pokojnog Alde Starića. Ovdje mu i u vaše ime i u ime svih djelatnika Kršćanske sadašnjosti zahvaljujem na svemu. On to ne bi mogao učiniti da nije bio onakav čovjek kako ga je orisao njegov učenik gospodin biskup mons. Vlado Košić. Njemu od srca zahvaljujem što je odmah, čim smo ga nazvali, prihvatio da predsjeda ovom slavlju. Zahvaljujem i djelatnicima Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kojeg ovdje predstavlja prodekan doc. dr. Slavko Slišković.

Zahvaljujem Milosrdnim sestrama Svetoga Križa. Ljubav i pažnja s kojom su se brinule o pokojnom profesoru najbolje su svjedočanstvo njihova imena: milosrdne i svetoga križa. Posebno zahvaljujem s. Hijacinti Hoblaj, koja je preuzela organizaciju ovog slavlja i svega onoga što predstoji.

Pokojnog profesora nisam poznavao tako dobro kao mnogi od vas, ali sam imao čast razgovarati s njim, pogotovo u posljednje vrijeme, prilikom svoga dolaska u Kršćansku sadašnjost. Svima će nam nedostajati. Ali sam siguran da će duh kojim je bio prožet, Kristov duh služenja, ljubavi, ali i znanja i mudrosti, biti uvijek s nama kao nadahnuće, inspiracija za sve nas u Kršćanskoj sadašnjosti i našoj Crkvi, kako bismo nastojali živjeti i svjedočiti Krista onako kako ga je on živio i svjedočio.

Za mene kao teologa, Aldo Starić je primjer teološke egzistencije: primjer kako bi jedan teolog trebao živjeti, svjedočiti, naviještati i raditi. Samozatajno, neprimjetno, a opet odlučno, čvrsto, djelujući. I premda je bio prikovan uz jedno mjesto, on je zračio i utjecao na mnoge. Ne toliko politički, ne toliko neko drukčije djelovanje, nego ono ljudsko, svećeničko, jednoga teologa. Mi smo mu uistinu na tome zahvalni.

U uvodu jedne knjige propovijedi svog subrata Josipa Turčinovića napisao je da se J. Turčinović više brinuo za knjige drugih nego što je mislio na svoja vlastita izdanja. Tako je i on činio, tako se čini da su činili osnivači i oni koji su udahnuli duh života u Kršćansku sadašnjost. Više su se brinuli o drugome, pa i o tome čije će teološko štivo, teološka literatura, unositi svjetlo, nadu, ljubav; više su se brinuli o tome nego o sebi i onome što su oni radili i onome što su oni mogli postići.

I ovo ga mjesto također povezuje s pokojnim Josipom Turčinovićem, odakle odlazi na svoj počinak u rodnu Istru.

Hvala vam još jednom što ste došli.

Pođimo sutra zajedno na pokop. Neka nas sve prati Božji duh, neka nas prati duh

Misao dana

Kao što postoji grijeh neumjerenosti u jelu i piću, postoji i grijeh neumjerenosti u govoru, samo što se kao ispovjednik ne sjećam da mi je dosad netko povjerio takvu vrstu grijeha. Nisam bolji od otaca svojih, rekao bi biblijski pisac, pa se, nažalost, ni ja nikada nisam zbog toga ispovjedio. (...) Isto smo tako obvezani na vjernost svojoj temeljnoj misli u jednom govoru ili razgovoru te zbog velikog proširivanja teme često snosimo odgovornost zašto se ono glavno i vrijedno izgubilo u sporednom i nevažnom. (Anton Tamarut, “Oduševljeno bez fanatizma”)

Copyright © 2014 Kršćanska sadašnjost d.o.o.
Web design by omnet studio | powered by bookleus
na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.