Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Svećenici u politici Djelovanje katoličkih svećenika u Hrvatskom saboru 1868.-1871.

Ana Biočić


Premda je svećenstvo već stoljećima sudjelovalo u radu Hrvatskog sabora i u političome životu Trojedne kraljevine, ovo je prva znanstvena monografija koja sustavno i cjelovito istražuje i valorizira angažman katoličkog svećenstva u radu Hrvatskog sabora u jednoj saborskoj periodi.
Knjiga je rezultat temeljitog proučavanja arhivske građe iz sedam domaćih arhiva, 17 zbirki objavljene građe, 25 periodičkih listova te 253 referencije relevantne literature na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. U knjizi nisu cjelovito obrađeni samo životopisi i saborsko/političko te drugo djelovanje svećenika koji su bili dio saborskoga saziva u godinama 1868.-1871., nego je ujedno posrijedi i dosad najpotpunije znanstveno djelo koje se bavi strukturom i radom Hrvatskoga sabora u godinama 1868.-1871.
Tema je sagledana u širem kontekstu te je učinjena iznimno važna usporedba položaja Katoličke crkve u Hrvatskoj s njezinim položajem u drugim europskim zemljama.Takve znanstvene usporedbe i kontekstualiziranja osobita su dragocjenost te su još uvijek više iznimka nego pravilo u domaćoj historiografiji.


naslovi slične tematike

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.