Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Zašto je Bog postao čovjekom Cur Deus homo

Anzelmo Canterburyjski

Zašto je Bog postao čovjekom

  Konačno smo na hrvatskome jeziku dobili kapitalno djelo sv. Anzelma iz Canterburyja „Cur Deus homo“ ili „Zašto je Bog postao čovjekom“, jedno od najznačajnijih teološko-filozofskih spisa srednjega vijeka koje je obilježilo čitavu zapadnu misao.

  Ovaj prvi hrvatski prijevod, koji uz hrvatski donosi i latinski original, sada će moći koristiti kako hrvatski teolozi tako i filozofi i sve koje zanima razvoj kršćanske misli, posebice stoga što je riječ o knjizi koja je daleko nadišla svoje vrijeme i postala stožernom u povijesnome razvoju teološko-filozofske misli Zapada.

  „S velikim je zalaganjem vlastitim umom, u skladu s vjerom, nastojao shvatiti ono što je osjećao da se, ovijeno mrklom tamom, krije u Svetom pismu“ –riječi su Anzelmova biografa Eadmera koje jezgrovito izražavaju osnovnu crtu Anzelmova razmišljanja, crtu koja se posebno jasno uočuje u tekstu dijaloga Cur Deus homo – Zašto je Bog postao čovjekom, u kojemu se isprepliću razjašnjavanje vjere (u službi meditacije) i pozornosti prema jeziku i njegovu odnosu prema značenjima koja izriče i prema stvarnosti koju izriče.

  Sve kruži oko pitanja: Po kakvoj je nužnosti i zbog čega Bog, koji je svemoguć, uzeo poniznu i nesavršenu ljudsku narav te postao konkretnim čovjekom da bi nositelje te iste ljudske naravi mogao spasiti, otkupiti od grijeha?

  Anzelmov je odgovor jasan: Bog spašava čovjeka iz ljubavi, ali on ga ne spašava bez čovjeka. Odgovor pokazuje neophodnost oštroumlja povezanog s ljubavlju prema svojem „predmetu“, on nosi biljeg svojega vremena, ali još više odiše on dahom radosnog uvjerenja pisca koji zna Komu je povjerova i u Koga vjeruje. Sv. Anzelmo (1033.-1109.) benediktinski je monah i kasniji nadbiskup u Canterburyju, autor brojnih djela koja su utjecala na razvitak kršćanske misli u srednjem vijeku i kasnije, ali i autor kojemu je kršćanska povijest priuštila brojna iskrivljavanja njegove misli.

  Njegova najpoznatija djela – Monologion, Proslogion, Cur Deus homo, dijalozi o istini, slobodi volje, milosti i predznanju Božjem te pismo o utjelovljenju Riječi – konkretna su izvedba augustinskog programa promišljanja vjere koja traži razumijevanje same sebe kao čina i kao sadržaja: fides quaerens intellectum. Anzelmo pokazuje kako vjera angažira najbolje čovjekove snage uma, volje i srca da bi bila promišljana, življena i komunicirana.

  Knjigu je preveo i opširnim uvodom opskrbio dr. Stjepan Kušar.


  • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
  • ISBN: 978-953-11-0731-0
  • Kataloški broj: 9150300
  • Format: 17 x 24 cm; 247 str.
  • Godina izdanja: 2014.
  • Uvez: Tvrdi
  • Područje: Teologija, Kršćanski klasici
  • Biblioteka: Kršćanski klasici
  • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

  drugi kupci su kupili i ovo

  naslovi slične tematike

  na vrh
  ×
  Prijava
  Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
  ×
  Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

  Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.