Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Tondini i Strossmayer Jedinstveni za jedinstvo

Monica Priante-Slavko Slišković


Suradnja slavonskoga biskupa Josipa Jurja Strossmayera i lombardskog redovnika Cesarea Tondinija de'Querenghija započela je prije više od trinaest desetljeća.

Prvoga su poglavito oblikovale praktične okolnosti rođenja, odrastanja i djelovanja na razmeđu katoličanstva i pravoslavlja, ali i osobne inteligencije, kozmopolitske izobrazbe i širine duha koja je omogućila komunikaciju i otvorenost za kršćane drugih konfesija.

Drugoga je inspiriralo iskustvo „reformiranog unionizma“ čiji je snažni promicatelj bio njegov barnabitski red te je u njemu izazvalo spremnost na osobnu žrtvu i nesebičan napor kako bi jedinstvo od teorijskog postalo praktično pitanje.

Knjigu su autori priredili 2012. godine, no odlučili su pričekati velike obljetnice Strossmayerova rođenja i smrti u 2015. godini, no tada je, zbog tehničkih poteškoća, ponovno izostao njezin izlazak. Ovakva kakva se sada pojavljuje knjiga je neka vrsta zaključka velikoga Strossmayerova jubileja.

Koncipirana je oko pojma „jedinstvo“ koje je ključna riječ za razumijevanje zajedničkoga rada J.J. Strossmayera i C. Tondinija. Strosmayerovo djelovanje primjer je kako se može postići suglasje ne samo s drugim kršćanskim Crkvama, već i s modernim društvom, dok Tondinijeva biografija i studije predstavljaju pregled reformiranog unionizma u Europi druge polovice 19. stoljeća obilježenog idejom napretka znanja kao sredstva prevladavanja uzajamnih razlika među Crkvama.drugi kupci su kupili i ovo

naslovi slične tematike

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.