Ispovijesti

14,00 €
s PDV-om
Težina: 0.75 kg

Aurelije Augustin jedan je od najvećih svetaca i crkvenih naučitelja u povijesti Katoličke Crkve, a njegove Ispovijesti su remek-djelo i jedan od najpoznatijih klasika duhovne literature uopće. Augustinova poznata rečenica: »Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, Gospodine«, nezaobilazni je dio našega kulturnog naslijeđa.

U Ispovijestima Augustin u svjetlu Biblije reinterpretira vlastiti životni put kako bi mogao shvatiti svoju sadašnjost i, još važnije, svoju budućnost. Pisane krajem četvrtog stoljeća, Ispovijesti su i danas jedno od najutjecajnijih djela zapadne književnosti.

»Augustin je najveći filozof otačkog vremena, možda najznačajniji i najutjecajniji teolog Crkve uopće. Kada se izvana na očigled rušio stari svijet sa svojom kulturom, postaje Augustin svjetionikom za buduće generacije novih naroda do dana današnjega. Njegov utjecaj pogađa sav crkveni život: ne samo filozofiju i dogmatiku, moral i mistiku nego i društveno-karitativni život, crkvenu politiku, državno pravo. Sav njegov napor bio je usmjeren prema traženju katoličke istine te Augustin, uza svu svoju originalnost, naglašava nepatvoreni crkveni autoritet. Kasnije crkvene odluke upotrijebile su možda najviše od svih teologa upravo Augustina. Ispovijesti, koje donosimo u novom hrvatskom prijevodu, duhovna su autobiografija Augustinova religioznog rvanja do godine 387. […] Ispovijesti predstavljaju, istina, autobiografiju, no ne u smislu nekog razračunavanja sa samim sobom ili s okolinom, ne u smislu pukih memoara, nego su one zapravo hvalospjev Božjoj Providnosti i milosti. […] Jedno je sigurno: Augustinov lik još uvijek svijetli kroz šesnaest stoljeća svojom iskrenošću i neumornim nastojanjem i čežnjom da spozna Boga i dušu. Samo Boga i dušu!«, piše u pogovoru knjige Vjekoslav Bajsić.

9150045
978-953-11-1672-5
Kršćanska sadašnjost
XIV. izdanje, Zagreb
Tvrdi
2022.
17,5 x 24,6; 320 str.
Kršćanski klasici

Možda će Vam se i ovo svidjeti