Pretraži u novostima

eČasoslov: nova aplikacija za molitvu Časoslova bilo kada i bilo gdje

- Kategorija : Novosti

Liturgija časova ili božanski časoslov posvećuje vrijeme i samog čovjeka te časti Boga. Liturgijom časova, koja se po starom običaju slavi tijekom dana, Crkva ispunjava Gospodinovu zapovijed o neprestanoj molitvi, iskazuje hvale Bogu Ocu i posreduje za spasenje svijeta. Kršćanska sadašnjost ovu je službenu liturgijsku molitvu Crkve priredila kao aplikaciju eČasoslov s pomoću koje se časoslov može moliti bilo kada i bilo gdje, na mobitelu ili tabletu.

Službena aplikacija izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost eČasoslov nudi brojne mogućnosti, od odabira željenoga datuma, povećavanja i smanjivanja veličine slova, a uključuje tekstove iz četiriju svezaka božanskoga časoslova koji je odobrila Hrvatska biskupska konferencija.

Aplikacija se aktivira pretplatom u trajanju od 3, 6 ili 12 mjeseci (cijene pretplate pogledajte ovdje). 

Časoslov je molitva svega Božjeg naroda

Liturgija časova produžuje na različite sate dana hvalnice i zahvalnice, te spomen otajstva spasenja, molbenice i predokus nebeske slave, što ih pruža euharistijsko otajstvo u kojem se nalaze središte i vrhunac života kršćanske zajednice.

U liturgiji časova Crkva obavlja svećeničku službu svoje Glave, te bez prestanka prinosi Bogu žrtvu hvale, to jest plod usana što slave njegovo ime. Ova je molitva glas same Zaručnice koja razgovara sa Zaručnikom, štoviše, to je molitva koju Krist sa svojim Tijelom upravlja Ocu.

Dok Crkva tako u svojim časovima prinosi hvalu Bogu, združuje se s onim hvalbenim pjevanjem što se po sve vijeke ori u nebeskom dvoru. Time ujedno već uživa u predokusu one nebeske hvale koju sv. Ivan opisuje u Otkrivenju, a koja neprestano odzvanja pred prijestoljem Boga i Jaganjca.

Liturgija časova treba postati i vlastita molitva svakoga koji u njoj sudjeluje. Treba mu postati izvorom pobožnosti i mnogostruke Božje milosti te hranom osobne molitve i apostolskog djelovanja. Zato ju treba moliti dostojno, pozorno i pobožno, da srce bude u skladu s ustima, duša s glasom.

Časoslov je molitva svega Božjeg naroda. Zato je tako složen i uređen da u njemu mogu sudjelovati svi – klerici, redovnici i laici. Svi su pozvani sjediniti svoj glas s molitvom Crkve i uzdizati trajnu pjesmu hvale svemogućem Bogu. Crkva je zajednica, pa i molitvom mora očitovati svoje zajedništvo. Bilo u zajedničkom bilo u pojedinačnom slavljenju, u bitno ustrojstvo ove liturgije spada razgovor između Boga i čovjeka. Zajednička molitva ima posebno dostojanstvo. Stoga, kad god se može ostvariti okupljanje i zajedničko slavljenje vjernika, neka ono ima prednost pred pojedinačnim i gotovo privatnim slavljenjem liturgije časova.

Aplikaciju Kršćanske sadašnjosti eČasoslov preuzeti možete ovdje, a cijene pretplate za Android ili Apple mobilne uređaje pogledajte ovdje.

Podjeli sadržaj