Pretraži u novostima

Ljetni dvobroj Kane: kada odmor iscjeljuje, rad oplemenjuje!

- Kategorija : Kana

Novi broj Kane ljetni je dvobroj koji obuhvaća širok spektar tema religijskih, duhovnih i svjetovnih tema, no s glavnom temom važnosti ljetnoga odmora u godišnjem ciklusu čovjekova rada i svakodnevnih izazova.

Kroz tu dinamiku rada i odmora vodi nas Martina Vuk Grgić u rubrici Jednostavno čovjek, podsjećajući kako je njihova međusobna skladnost presudna za zdrav i miran život, dok Krešimir Cerovac u Izazovu trenutka utvrđuje kako je godišnji odmor u dokolici – ni više ni manje nego dar.

Okosnica naših života, bilo u radu ili za odmora, svakako je obitelj – a suvremeno stanje ove osnovne ljudske zajednice, njezino zdravlje i perspektivu za budućnost razmatra Aldo Sinković u Aktualnostima; dok jedno njezino vječno utjelovljenje – u  kipu fra Joakima Gregova, "Bl. Alojzije Stepinac i obitelj" – predstavlja Tim Kolumbić u Razmišljanjima.

Ako ih se čuva i njeguje, rad, odmor, obitelj, ove temeljne okosnice života, kroz vrijeme će samo razvijati svoju snagu za nas, postati dijelom naše životne mudrosti. Vrijednost ove "mudrosti vremena" otkriva nam Jeronim Ban u okviru Obiteljskoga savjetnika.

Životne mudrosti obuhvaćaju cjelinu, no jedan njezin poseban dio jesu vjerničke mudrosti i naša vjernička perspektiva na svijet. Stoga nekim temama treba pristupiti samo iz toga ugla – kao primjerice vječnom pitanju Božjega i našeg, ljudskog "načina", o čemu raspravlja Darko Tepert u rubrici Vrijeme i riječ, ili pak razlici u pristupu srca i razuma, na što upozorava Zvonko Franc u Razmišljanjima. U ovom dvobroju Kane imamo čast istaknuti čak dva primjera koji su uspješno i s Božjim blagoslovom pokazali kako dobro živjeti i vjernički i svjetovno – to su Majka Terezija, predstavljena iz perspektive don Lusha Gjergija u Razgovorima s Tomislavom Kasićem, i naš kardinal Franjo Kuharić o kojemu piše Stjepan Baloban.

Pravedan život u vjeri na ovome svijetu težak je zadatak, pred kojim je ljudski pokleknuti… Vjerske grijehe i svjetovne pogrješke, od nekada i od danas, iznosi nam Ivan Šarčević u rubrici Isusovi sretni ljudi.

Sve navedene teme, članci i misli naših autora u ovom ljetnom dvobroju potiču naše čitatelje na promišljanja o nekim, ne samo vjerskim već i općenitim duhovnim izazovima. U nadi kako bi Vas takvo ljeto, obilježeno tim promišljanjima, odmorilo i osnažilo za ostatak radne godine, pripremili smo za Vas akciju Duhovno ljeto s KS-om, od 4. do 17. srpnja u svim našim knjižarama i na mrežnim stranicama, gdje se po 30 % sniženim cijenama mogu pronaći naslovi.

Uz duhovne, dio naših članaka pod svjetlom suvremenih kriza dotiče i neke svjetovne, globalne probleme, pa tako jedan vid rata u Ukrajini donosi Tonči Tadić, a općenito pitanje ratovanja glađu propituje Josip Grbac, kao i Đurica Pardon dok šeće Putovima cjelovite ekologije te Tomislav Matić koji se pak zadržava na Wall Streetu od njegove prošlosti do današnjih dana.

Bez obzira odlučimo li zastati čvrsto na zemlji, suvereno i na državnim koordinatama sa Stankom Uršićem, ili se pak vinuti pod zvijezde s Tatjanom Kren, ljetni dvobroj Kane trudi se obuhvatiti pitanja i dosegnuti odgovore, kako bismo kroz ljetni odmor osvijestili spoznali neke vrijednosti u životu za koje se isplati raditi, i živjeti.

 

Na Kanu se možete pretplatiti i primati ju svakog mjeseca na svoju adresu za svega 143 kune godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr, a tiskano ili eIzdanje omiljene kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno.

 

Podjeli sadržaj