Pretraži u novostima

Nova akcija u web knjižari: A povrh svega – ljubav! (3 Kol 14)

- Kategorija : Novosti

Često čujemo da se veljaču naziva mjesecom ljubavi, prije svega zbog spomendana sv. Valentina, tzv. Valentinova. Trebamo li kao kršćani slaviti Valentinovo?

S obzirom na to da je Bog – Bog ljubavi, izvorište ljubavi, ljubav svakako treba uzdizati, pa i slaviti, no s odmakom od komercijalizirane strane Dana zaljubljenih kakva se nerijetko nameće u suvremenom svijetu. Zaljubljenost – kao nešto lijepo, puno ushita i topline – ipak kratko traje. Međutim, zaljubljenost koja prerasta u ljubav kao nešto trajno, pouzdano, ono je čemu trebamo težiti.

Druga nedjelju u veljači proglašena je tako Svjetskim danom braka, posvećenom bračnim parovima kao stupovima obitelji, koja je temelj Crkve i društva. Tim se danom želi proslaviti i iznova vrednovati sakramenat braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u bračnom životu. Stoga, slaviti Valentinovo, slaviti ljubav, slaviti Dan braka kao kršćani smo itekako pozvani, jer u središtu je – ljubav. Ono o čemu možemo promisliti i poraditi jest kako ćemo ju slaviti. Zahvaliti Bogu za dar ljubavi samo jedan je od načina. “Ljubav se ne izražava samo velikim riječima nego i svakodnevnim malim stvarima. Sitna djela postaju velika i božanska zato što je sama ljubav Božja u svemu što postoji. Sve postaje izraz ljubavi, ali ljubav isto tako sve ispunjava. Ono pak što ispunjava ljubav – naša ljudska kao i ona božanska  postaje veliko i zadobiva i zadobiva božansko dostojanstvo”, piše benediktinac Anselm Grün u knjizi Daruj svoje srce. 

Slaveći ljubav, onu ljudsku i onu božansku, u web knjižari Kršćanske sadašnjosti pripremili smo popust od 30 % na niz naslova vezanih uz širi pojam ljubavi, uz brak te poimanje muškarca i žene. Od sniženih naslova izdvajamo:

Daruj svoje srce  Poznati njemački benediktinac, Anselm Grün, pisac brojnih uspješnica prevedenih i na hrvatski jezik, u ovom se djelu pozabavio temom ljubavi, i to tako da je razmišljao na temelju poznatih pjesničkih izričaja. I sam kaže: „Uspjeh naše ljubavi ne ovisi o mislima i savjetima drugih. Zato u ovoj knjizi o ljubavi ni ne želim davati savjete. Isto tako ne želim niti ponavljati sve ono što sam drugdje već napisao o njoj. Naprotiv, želim se nadahnjivati pjesnicima  njihovim mislima i pjesmama o ljubavi. Ono što su oni napisali o ljubavi shvaćam kao povod da i sam promišljam o ljubavi.”

Za vas dvoje  Riječ je o knjizi koju također potpisuje Anselm Grün, a u kojoj se nalaze kraći odlomci iz Novoga zavjeta, a potom se nižu blagoslovne želje, molitve, pouke, primjeri i podsjećanja, a ne prešućuju se niti mogući problem u braku, upućuje se na rješenja i na to k čemu valja osobito usmjeriti pozornost u zajedničkome životu. Pritom je sve začinjeno odličnim fotografijama u boji tako da će ova knjiga biti zaista lijep poklon  onima koji tek uplovljavaju u bračnu luku.

Dom ljubavi i kršćanske radosti  U ovoj knjizi se o braku i obitelji govori pod teološkim vidikom, a temelj je u kršćanskoj objavi i predaji te u crkvenome učiteljstvu. Taj je pogled, koji vidi potrebu i drukčijih pristupa obiteljskoj problematici,po svojoj poruci idealan i odlikuje se cjelovitošću i svestranošću. S podnaslovom Teologija i duhovnost braka i obitelji autor Anton Tamarut u knjizi donosi iznimno vrijedna razmišljanja, ka oi predloške obiteljske molitve.

Dubina spolova, mistika tijela  U vremenu koje je kontaminirano seksom i svim njegovim derivacijama, a o čemu se u kršćanskim krugovima uglavnom sramežljivo i moralizirajuće šuti, knjiga već vrlo priznatog francuskog filozofa i dramaturga, Fabricea Hadjadja, Židova obraćenog na katolicizam, to pitanje postavlja u srž razmatranja, ali tako da o teologiji kršćanskoga braka i ljubavi često govori na humorističan, dijelom ironičan i sarkastičan, a opet ozbiljan način. Zbog svoje iskričavosti i jedinstvenosti pristupa ova je knjiga na Zapadu već postigla velik ugled i odjek, a budući da pripada među autorova misaono najzrelija djela, ovo je prilika da toga sjajnog autora upoznaju i hrvatski čitatelji.

Drugi – mogućnost ljubavi – Autor Božo Lujić u ovoj knjizi tumači biblijsko poimanje odnosa prema drugome. Pokazuje tako da drugi nije negacija moje slobode i moga samoostvarenja, da drugi nije neprijatelji nego prijatelj, da je drugi pretpostavka moje slobode i sreće, moje punine života. Zaključak cijele knjige glasi: u svojoj dubini život se razumije kao ljubav koja se daje i koja zbog svog davanja nužno nailazi na otpor i patnju. No njezina snaga pokazuje se u pobjedi tog otpora, a najviše u pobjedi nad smrću kao najjačem otporu. Jasnije rečeno, život se umnožava davanjem, darivanjem. Ako je Bog stvorio čovjeka, onda je to dokaz da je Bog čovjeku darovao život i zbog toga taj darovani život može uspjeti samo ako se živi kao darivanje sebe drugome i za drugoga.

Ostale naslove na akciji pogledajte ovdje.

Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon.

(Poslanica Rimljanima 13, 8)

Podjeli sadržaj