Pretraži u novostima

Objavljen novi zbornik 'Život i djelo kardinala Franje Kuharića'

- Kategorija : Novosti

„Obvezni smo svjedočiti za istinu svoga Vjerovanja, i pripravni smo uz pomoć Božju ostati vjerni toj istini pod svaku cijenu do konca života. Svijet je bolestan od zablude. Crkva ga mora liječiti istinom!“

Kardinal Franjo Kuharić

Život i djelo kardinala Franje Kuharića naslov je zbornika radova s istoimenoga interdisciplinarnoga znanstvenog simpozija održanoga u Zagrebu 1. i 2. srpnja 2022. godine. Izvorno je trebao biti održan 2019. godine u prigodi 100. obljetnice rođenja kardinala Kuharića, no pandemija koronavirusa spriječila je taj naum.

Kardinal Franjo Kuharić jedan je od najvećih sinova Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću. Bio je ključna pastirska figura u prijelomnim povijesnim trenutcima Katoličke Crkve i hrvatskoga naroda u drugoj polovici 20. stoljeća, a posebno početkom devedesetih godina tijekom Domovinskoga rata i osamostaljenja Republike Hrvatske. Dobro je poznata i fama sanctitatis koju je kardinal Kuharić uživao i još uvijek uživa među hrvatskim katoličkim pukom.

Zbornik Život i djelo kardinala Franje Kuharića na jednom mjestu daje dobar, iako ne iscrpan i konačan, prikaz Kuharićeva života i djela. U ovom zborniku objavljena su dvadeset i tri priloga (od dvadeset i osam obrađenih tema na samom simpoziju) te prigodni pozdravni govori na otvaranju i zatvaranju simpozija (kardinala Josipa Bozanića, apostolskog nuncija Giorgia Lingue, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i dekana KBF-a Josipa Šimunovića).

„Kardinal Kuharić imao je istančan smisao za pravdu. Njegova nas baština trajno opominje, naglašavajući važnost savjesnosti, poštenja i ulaganja u dobro zajednice. Povijest će ga lako pamtiti kao promicatelja istine i branitelja pravde. Hrvatski ga narod prepoznaje kao čuvara hrvatske nade i kao uporište nacionalnoga jedinstva. Postoji mnogo razloga zbog kojih je kardinal Kuharić smatran braniteljem prava hrvatskoga naroda“, kazao je o kardinalu Kuhariću zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, dodavši da ostaje živjeti u spomenu kao zaslužnik za slobodu hrvatske domovine. A u svjetlu vjere prepoznajemo ga kao ogledalo Božjega milosrđa i ljubavi. U svojem je govoru istaknuo i da je potrebno pročitati, čuti što je kardinal Kuharić govorio, za što se zalagao, na kakve je zaprjeke nailazio. A upravo to može se i u ovome zborniku koji nosi niz zanimljivih perspektiva, analiza i tema vezanih uz život i djelo kardinala Franje Kuharića. 

Na samom početku zbornika čitatelj će naići na kronološki pregled Kuharićeva života i pastirskoga služenja, o čemu je pisao Anđelko Košćak. Stjepan Baloban pisao je o kardinalu Kuhariću kao crkvenom i moralnom autoritetu u vremenu komunizma, a pokriveno je i njegovo djelovanje na čelu Biskupske konferencije Jugoslavije od 1970. do 1991. (o čemu je pisao Ratko Perić), „Žalosni Božić“ 1971. i Hrvatsko proljeće u dnevniku (nad)biskupa Franje Kuharića (Ana Biočić i Vatroslav Siketić), uloga kardinala Franje Kuharića kao predvodnika Katoličke Crkve u Hrvatskoj u procesu stvaranja hrvatske države i u vrijeme Domovinskog rata (Julija Barunčić Pletikosić i Ante Nazor). Juraj Batelja pisao je o odnosu bl. Alojzija Stepinca i zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića, dok je Miroslav Akmadža produbio temu djelovanja nadbiskupa Franje Kuharića (njegovi javni prosvjedi, poslanice i propovijedi, uz oštre reakcije državnih vlasti) tijekom komunističkoga režima (1970. – 1989.), političkih nemira i pogoršanja odnosa Crkve i države.