Pretraži u novostima

Predstavljena knjiga 'Bog i evolucija': 'Originalno i jedinstveno djelo!'

- Kategorija : Novosti

Nova knjiga moralnoga teologa, prof. dr. sc. Tončija Matulića Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem predstavljena je u utorak 23. travnja 2024. u punoj dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Na samom početku pozdravnu riječ okupljenima uputio je glavni urednik i direktor Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić.

„Imajući u vidu da je naš autor teolog moralist i bioetičar, samim tim obrada ove problematike dobiva na posebnome značenju. Riječ je o temeljnim pitanjima naše vjerničke i općenito ljudske egzistencije. Pitanje života, koje leži na dnu promišljanja prof. Matulića, pitanje je vjere u onoga koji za sebe govori da je „Put, Istina i Život“. (…) Drago nam je i počašćeni smo da je ovu svoju knjigu – sada već četvrtu po redu – prof. Matulić objavio u Kršćanskoj sadašnjosti. Ona je po mnogočemu izvanredna, koliko god je takvo što moguće reći gotovo o svakoj knjizi, jer knjige su, poput ljudi, slične, a ipak posebne. Izvanredna je već po tome što je njezin autor prof. Tonči Matulić – teolog, intelektualac, znanstvenik koji se rezultatima svojega rada odavno već dokazao kao jedan od naših najznačajnijih kršćanskih mislioca. To je nešto što pokazuju sami objektivni kriteriji. Izvanredna je i po tome što se ovom složenom problematikom, kako je samo općenito naslućuje naslov i podnaslov knjige, ovdje bavi jedan hrvatski znanstvenik, na hrvatskome jeziku, ukorijenjen u svemu onome što predstavlja jedno specifično intelektualno i duhovno podneblje. Osim toga, problematikom se autor bavi gotovo tridesetak godina. Praktično, od početka svojega znanstvenoga rada. S pravom možemo očekivati fructus auctumnales – zrele plodove njegova istraživačkoga rada, kad je u pitanju ova i s njom povezane teme. Vjerujem da ćemo u nastavku, kroz izlaganja vrsnih recenzenata knjige – kojima od srca zahvaljujem na njihovu trudu – to osjetiti i doživjeti“, kazao je dr. sc. Stjepan Brebrić.

Moderatorica predstavljanja, Maja Petranović, zamjenica glavnoga urednika Kršćanske sadašnjosti, najavila je predstavljače, ujedno recenzente knjige Bog i evolucija te je prvi za govornicu stao dr. sc. Krunoslav Brčić-Kostić, genetičar, viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković.

Osvrnuo se prvo na sam naslov knjige koji je, kako je istaknuo, najbolji mogući za ovu knjigu. „Profesor Matulić je iz više aspekata u knjizi izrazio dijalog vjere i znanosti te i uključio literaturu koja je izrazito važna o toj temi na hrvatskom govornom području“, rekao je te dodao da spor između znanosti i vjere nije moguć jer i znanost i vjera teže za istinom, ali svaka u svojoj domeni. „Bog nije predmet proučavanja znanosti. Znanost istražuje materijalni svijet“, naglasio je dr. sc. Brčić-Kostić. 

„Znanost i vjera su uzvišene jer obje tragaju za istinom. Osnovna je pogreška kada se iz jedne domene pokuša utjecati na drugu. Korespondencija među njima je moguća. Znanost i teologija nemaju oruđa da kritiziraju ili negiraju jedna drugu. Nitko ne može osporavati znanstvena dostignuća koja su nastala primjenom rigorozne znanstvene metode. Ta se dostignuća kontinuirano nadopunjavaju i mijenjaju kako znanost napreduje. S druge strane, teologija je samo nadgradnja koja na višoj razini posredstvom učenja o kontinuiranom stvaranju daje svoj pogled na temeljne probleme na koje znanost nema odgovora. Zato ona nije u suprotnosti s neodarvinizmom kao isključivo znanstvenom teorijom. Ova je knjiga važan doprinos cjelovitom pogledu na znanost i teologiju. lako cilj znanosti nije biti lijepa i nekome se svidjeti, nego spoznati istinu, ipak je istina izražena preko znanstvenih teorija i prirodnih zakona lijepa te ima i estetsku vrijednost. Ona nam govori o skladu prirode koji jednostavno reflektira sklad Božjega stvaranja“, rekao je dr. sc. Brčić-Kostić.

Na knjigu se potom osvrnuo prof. dr. sc. Nenad Malović, rekavši na početku da se već iz naslova i podnaslova knjige, Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem, vidi da Bog i evolucija ne stoje u proturječnosti, među njima nije rastavni veznik. Izbor riječi šetnja u podnaslovu također je znakovit, smatra prof. Malović, jer je „šetnja čin dobre namjere i zajedništva, a autor taj stav zadržava do kraja knjige“. Prof. Malović u svome je predstavljanju pristupio sa stajališta filozofije, osvrnuo se na svih devet poglavlja knjige, kao i na profesora Matulića kao autora, teologa koji kroz knjigu pokazuje znanje i filozofije i prirodnih znanosti. „Tonči Matulić u knjizi pokazuje jednu spoznajnu širinu u otvorenom i za dijalog spremnom duhu, nosi jednu gotovo augustinovsku strast i svoju kritičnost tijekom pisanja upotpunjuje samokritičnošću“, komentirao je prof. Malović.

Analizirao je zatim poglavlja knjige, ističući pritom ključne teme i naglaske svakoga. „Ova knjiga, bez sumnje, barem sljedećih nekoliko godina (ovisno o daljnjem razvoju prirodnih znanosti, filozofije i teologije), može biti vademecum svima onima koji se zanimaju za teme odnosa vjere i znanosti općenito, ali i za specifične teme teologije i filozofije s obzirom na iznašašća evolucijske biologije. Čak i kad pojedine sada važeće spoznaje izgube svoj stupanj važenja, u ovoj će se knjizi pronaći dobar primjer metode (tj. puta) kojom valja ići svima onima kojima je stalo prije svega do traženja cjelovite istine. Posebna očekivanja – i to se pokazuje u svim poglavljima – autor ima od filozofije. S pravom, filozofija, naime, kreira i artikulira alate i jezik koji mogu osigurati jasniju komunikaciju između teologije i prirodnih znanosti. Međutim, njena uloga time se ne svodi samo na posrednicu, nego, štoviše, predstavlja gotovo uvjet mogućnosti plodnoga dijaloga. Ako bi autora ove knjige trebalo meta-opisati jednom jedinom – i to kratkom rečenicom, ona bi glasila: um i srce otvoreni za dijalog“, zaključuje prof. Malović.

Knjigu je predstavio i doc. dr. sc. Branko Murić, čestitajući autoru na divnoj, zanimljivoj knjizi, filozofsko-teološkoj studiji koju je i osobno na neki način pratio družeći se s prof. Matulićem dok ju je pisao. „Tko smo, odakle smo i kamo idemo – u to se pitanje može sažeti tema ove knjige“, kazao je prof. Murić. „Knjiga Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem originalno je i jedinstveno znanstveno djelo napisano s transdisciplinarnim pristupom. Autor donosi istraživanje odnosa teologije i prirodnih znanosti specifično kroz pitanje evolucije, potrebe ispravnog teološkog vrednovanja teorije koja je odredila tijek razvoja suvremenih znanosti. Naglasak stavlja na pitanje čovjeka, teologije stvaranja i općenito stvaranja“, kazao je prof. Murić, dodajući da prof. Matulić točno u knjizi precizira gdje su neuralgične točke prijepora između vjere i znanja, teologije i znanosti i ne zaustavlja se na njima. „Tonči Matulić uvijek strpljivo analizira relevantne glasove, autore, literaturu, sadržaj. Pokazuje pozitivne i upozorava na negativne momente“, dodao je. Osvrnuvši se na sadržaj knjige i njezina poglavlja, prof. Murić je posebnu pozornost usmjerio prema trećem poglavlju knjige (Teorija evolucije u izjavama crkvenoga učiteljstva) koje je najopsežnije (stotinu stranica) i koje je zapravo okosnica knjige. 

Kako je istaknuo i u svojoj recenziji, „polazeći od pozitivnih pomaka koji su se dogodili u Crkvi, osobito s Drugim vatikanskim koncilom u vezi s otvaranjem suvremenom svijetu, općem poticaju na dijalog sa svim ljudima, a posebno na dijalog i suradnju Crkve i teologije s prirodnim znanostima i društvom u njegovu napretku općenito, autor donosi vrijedne analize i teološko vrednovanje, prosuđujemo bez oklijevanja iznimno uravnoteženo, nekih vidova Darwinovog doprinosa objašnjenjima podrijetla čovjeka. Svojom erudicijom i služenjem stručnim nazivljima autor pokazuje vještinu jasnoga i preciznog argumentiranja. Stilom pisanja i rasporedom grade, knjiga je didaktički poželjna i primjerena za podučavanje filozofsko-teoloških predmeta“, riječi su prof. Murića.

Na kraju predstavljanja okupljenima se obratio i sam autor, prof. dr. sc. Tonči Matulić, koji je zahvalio prije svega Gospodinu Bogu, svojim roditeljima na daru života kao desetom djetetu u obitelji, svojoj braći i svima okupljenima, recenzentima, kao i izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost.

U skladu s projektom Noć knjige u sklopu koje je knjiga predstavljena, prof. Matulić zaključio je prigodnom rečenicom:

„Kakvog bi smisla bilo pisati knjige kada ne bi bilo očiju koje bi ih čitale?“

Podjeli sadržaj