Pretraži u novostima

Rujanska Kana: Prava ljubav nema granica

- Kategorija : Kana

Stigla je nova Kana, spremna i orna za novu školsku, studentsku i radnu sezonu. 

Na vedro zelenoj naslovnici ističe se tema broja – razgovor naše urednice Maje Petranović i Tomáša Halíka, povodom njegove nove knjige „O Bogu ljubavi“. I u članku i u knjizi, glavni pojmovi o kojima autor promišlja jesu ljubav, bezgraničnost i njihova skladna kombinacija – kao bezgranična ljubav kroz sinodalni put vjere.

 

O sinodalnom putu progovara i Nenad Polgar u članku među Aktualnostima, gdje razmatra njegovo današnje značenje i položaj u suvremenim društvenim okolnostima na primjeru Njemačke i Hrvatske.

 

Suvremenu zbilju proučava i Josip Grbac u rubrici Pitanje sadašnjega trenutka, gdje istražuje kako je „očaran tehnološkim napretkom, neslućenim mogućnostima koje je taj napredak omogućio, uvjeren u svoju svemoć – čovjek zaboravio Nebo“. Balansirajući na finoj granici između Neba i kvarne nam Zemlje (rat u Ukrajini, valovi poskupljenja), članak podsjeća kako mali čovjek u svemu tome uvijek može, i treba, uperiti pogled u Vis.

 

Na sličnom tragu se kreće i Ante Jerković u svojem šarmantnom vodiču „Imaj vjeru i život će biti lijep“, gdje kroz primjere raznih situacija daje ohrabrenje i uputu za pozitivno razmišljanje, uz srdačnu poruku svetoga Leopolda Mandića: „Imaj vjeru i naći ćeš iscrpan odgovor na svaki zašto, sva će iskušenja biti snošljiva i bol će se zaodjenuti svjetlošću“.

 

U druge krajnosti spektra ljudskih ćutenja ohrabrio se Ivan Šarčević, koji ovoga mjeseca piše o srdžbi – snažnom i opasnom osjećaju koji uništava sve čega se dotakne ali najviše izjeda upravo svoga domaćina. Stoga nam autor raščlanjuje pojavnost srdžbe kroz povijest, svete spise, Isusove poruke i naša osobna iskustva, u nadi kako će bolje razumijevanje ove pojave prouzročiti uspostavu kontrole i upravljanje samima sobom, kao pojedinaca i kao zajednice.

 

U kontekstu rješavanja problema i negativnosti s kojima se odvažno suočavamo ovoga rujna, Sani Gilja podcrtat će navedene članke i poruke naših autora vlastitim osvrtom na pitanje kako postati najboljom inačicom sebe. Odat ćemo Vam nekoliko ključnih pojmova – to su sebedarje, služenje drugima, poniznost, skromnosti i dostojanstveno prihvaćanje svega što nam život donosi, kao priliku za poboljšanja.

 

Poboljšanjima se trebamo baviti svi, a pogotovo vjernici, raznih životnih usmjerenja, pa tako i sporta. No katkad se u okvirima sportskih, vrlo natjecateljskih aktivnosti, postavlja pitanje slaganja kršćanskih vrijednosti i sportskih stremljenja – jesu li međusobno sukladni i uspješno ostvarivi? Srećom, odgovor na ovaj zamršen splet vrijednosti, ideja pobjednika i gubitnika, borbe i natjecanja, nudi nam Matija Mato Škerbić.

 

Tema ovoga broja je svakako ljubav, ali tema mjeseca rujna većini je ljudi povratak u učeničke i studentske klupe. O novoj školskoj godini, ohrabrujući naše mališane i mlade za sve izazove, susrete, spoznaje i pustolovine koje slijede, piše Leali Osmančević. Nadamo se kako će, uz ovaj člančić kao i nove udžbenike Kršćanske sadašnjosti za vjeronaučnu nastavu osnovnih i srednjih škola, naši školarci veselo i vrijedno krenuti u zajedničke uspjehe.

 

O ovima, i raznovrsnim brojnim drugim, temama bavi se naša nova Kana.

Na Kanu se možete pretplatiti i primati ju svakog mjeseca na svoju adresu za svega 143 HRK / 19 EUR godišnje e-mailom na pretplata@ks.hr, a tiskano ili e-Izdanje omiljene kršćanske revije može se naručiti i pojedinačno, po cijeni 13 HRK / 1,73 EUR.

 

 

Podjeli sadržaj