Biblijska religija i potraga za krajnjom zbiljnošću

Autori:

Paul Tillich
65,00 kn
s PDV-om

Tama ove knjige je središnji problem sustavne teologije, te, osobito, neodloživo pitanje Tillichove vlastite teološke misli odnosa filozofije i teologije.

Sustavna teologija, kako to objašnjava taj vrlo poznati i cijenjeni njemačko-američki teolog, nije samo pokušaj da se sistematiziraju kršćanske doktrine već je riječ o tome da se ozbiljno uzmu u obzir čovjekova neukidiva egzistencijalna pitanja (koja na fundamentalnoj razini artikulira filozofija) i da se pokaže kako adekvatan odgovor na njih daje kršćanska objava (osobito preko svojih simbola koje artikulira teologija).

Tillich nastoji pokazati kako temeljna filozofijska pitanja koreliraju s teologijskim odgovorima. U tome smislu, filozofiju se ne smije niti može isključiti iz teologije, iako ona sama nije pomiješana i dokinuta u teologiji. Također vrijedi i obrnuto.

Takav pristup sustavnoj teologiji on naziva „filozofijskom teologijom, a riječ je o teologiji koja „pokušava protumačiti sadržaj kerigme u bliskom međuodnosu s filozofijom“.

Autor se bavio najrazličitijim temama i disciplinama poput ontologije, klasičnoga njemačkog idealizma, filozofije povijesti, sociologije, dubinske psihologije, teorije umjetnosti, međuovisnosti kulture i religije kao i mogućnosti susreta socijalizma i kršćanstva.

Ovo neveliko djelo nastalo je na temelju gostujućega predavanja koje je autor održao 1951. godine na Sveučilištu Virginije i predstavlja prvi njegov prijevod na hrvatski jezik.

9090420
978-953-11-0931-4
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2016.
104
13 x 20 cm; 104 str.
Eseji
Teologija