Nepobačeni Sokrat

Dramatična rasprava o pitanjima oko pobačaja

Autori:

Peter Kreeft
70,00 kn
s PDV-om

U formi triju „dijaloga“ Peter Kreeft, profesor filozofije na Boston Collegeu i autor niza knjiga iz područja filozofije i kršćanske teologije, od kojih su neke postale prave uspješnice po čitavome svijetu, zamišlja kako bi bilo kad bi se antički filozof Sokrat odjednom pojavio u sadašnjosti, u današnjoj Ateni.

Tako zamišlja dijalog između Sokrata i trojice protivnika njegovu mišljenju, dostojnih rasprave  - liječnika, filozofa i etičara te psihologa – o pitanjima i argumentima vezanima uz abortus.

U knjizi i sâm autor nastoji primijeniti poznatu sokratovsku metodu – ovdje, kako bi se emocionalna opravdanja pobačaja osporila snagom, jasnoćom i očitošću racionalnih argumenata protiv abortusa. Njegov Sokrat nije samo neumoljiv logičar nego se pokazuje i vrlo duhovitim sugovornikom, koji dovodi u pitanje standardnu, stereotipnu retoriku i strastveno zauzimanje stajališta u današnjim raspravama o pobačaju.

Pitanja oko kojih se odvija cijela rasprava su sljedeća: Je li pobačaj pravo žene? Kada počinje ljudski život? i konačno, Trebamo li ozakoniti moralnost?

9090430
978-953-11-1019-8
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2017.
13 x 20 cm; 161 str.
Eseji