Slobodna nedjelja: kultura u nestajanju? - eKnjiga

8,36 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

Bez obzira na to je li nedjelja sekularna ili vjerska, posvećena vjerskom životu, obitelji ili društvenom životu, važno je da bude neradna kako bi bila slobodna, kako bi se  očuvalo ljudsko dostojanstvo i kako bi se zajednica, obiteljska ili društvena mogla izgraditi te na taj način pridonijeti razvoju hrvatskog društva. Zajednički je to zaključak kvalitativnog istraživanja mladih znanstvenika Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prvog u njihovoj mladoj povijesti, na populaciji radnica i radnika koji rade nedjeljom. Rezultati istraživanja i refleksija istih prezentirani su u knjizi čija je namjera još jednom svratiti pozornost javnosti na taj gorući problem u hrvatskome društvu.

Naime, nakon višegodišnjih pokušaja da se upozori na ljude koji su nedjeljom primorani raditi u trgovinama, nakon niza inicijativa, što crkvenih, što društvenih i pokušaja zaštite tih ljudi ova knjiga zorno pokazuje da se radi o izrabljivanju pa i ponižavanju, pri čemu su prava tih radnika „papirnata“, a na koja se pozivaju i krupni kapital i državni cinici. Knjiga daje realan opis života ljudi, napose žena koje žive i rade skrivene od naših pogleda i javno je njihovo prikazivanje pod kutom pod kojim se ne vidi bijeda i tuga koju su prisiljene živjeti.

Knjiga je izišla kao suizdanje čak četiriju institucija: Hrvatskoga katoličkog sveučilištaCentra za promicanje socijalnog nauka CrkveFranjevačkog instituta za kulturu mira i Kršćanske sadašnjosti.

2350561
978-953-11-1497-4
Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve
Franjevački institut za kulturu mira
Hrvatsko katoličko sveučilište
Kršćanska sadašnjost
I. suizdanje, Zagreb
2014.