Svečani govori o Djevici Mariji

Otački izvori 1

15,00 €
s PDV-om
Težina: 0.45 kg

Knjiga je mnogo više nego samo prijevod i stručno tumačenje četiriju propovijedi znamenitoga crkvenog oca Ivana Damaščanskoga o Blaženoj Djevici Mariji. Osim što je s grčkog jezika preveo njegove homilije za rođendan, i tri govora za uznesenje Blažene Djevice Marije, što je značajan prinos hrvatskoj patrističkoj literaturi, Marijan Mandac knjigu je opremio biografijom Ivana Damaščanskoga, dao je prikaz spomena Blažene Djevice Marije u Novome Zavjetu, upoznaje nas s nazivom Bogorodica u otačko doba citirajući i navodeći čak 19 otačkih autora te kroz njihove tekstove tumači tko je Djevica Marija bezgrješno začeta i na nebo uznesena, prenosi zatim nauk II. vatikanskog koncila o Djevici Mariji te pridodaje još dva poglavlja o Djevici Mariji - Majci Crkve i o Isusu Kristu prvorođencu.

Ivan Damaščanski je svojim propovijedima o Djevici Mariji, posebice onima o Marijinu uznesenju, kao malo tko u ranome kršćanstvu razgovjetno izrazio vjeru svoga vremena u Marijino uznesenje te je uvelike utjecao na teologe koji su poslije njega razmišljali o toj tajni Djevičina života. Ivan Damaščanin rođen je u Damasku, živio je u drugoj polovici 7. i prvoj polovici 8. st. i pripada među najistaknutije ličnosti dugog otačkog razdoblja te se smatra da upravo s njime ono i završava.

Knjiga izlazi kao prvi svezak podniza "Otački izvori" u biblioteci "Kršćanski klasici" Kršćanske sadašnjosti i početak je suradnje na izdavanju otačkih izvora sa "Službom Božjom" iz Splita.

9150280
978-953-11-0675-7
Kršćanska sadašnjost u suizdanju sa Službom Božjom, Split
I. suizdanje, Zagreb
Meki, klapne
2011.
12,5 x 20; 389 str.
Kršćanski klasici
Kršćanski klasici

Možda će Vam se i ovo svidjeti

Sveta krunica

Brzi pregled

Sveta krunica

Cijena 0,66 €