Tumačenje Evanđelja po Mateju

Otački izvori, sv. 2

Autori:

Sveti Hilarije
110,00 kn
s PDV-om

Druga knjiga u podnizu Otački izvori koju je Kršćanska sadašnjost pokrenula unutar svoje biblioteke Kršćanski klasici, a u suizdanju sa Službom Božjom iz Makarske, posvećena je tumačenju Evanđelja po Mateju svetoga Hilarija.

I ovu je drugu knjigu toga podniza napisao, preveo i bilješkama opremio Marijan Mandac. Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvome dijelu donesen je tijek Hilarijeva života, u drugome poglavlju donesen je pregled Hilarijevih spisa, a u trećem tumačenja Hilarijevih izreka.

Sv. Hilarije bez sumnje pripada velikim ličnostima svekolike crkvene povijesti, posebice burnome razdoblju arijanske i protuarijanske hereze. Posebno ga je cijenio i štovao sv. Jeronim koji mu je posebni odlomak posvetio u svome djelu Slavni muževi, a isto divljenje prema tome učenome biskupu iz Poitiersa u Galiji iz polovice 4. st., gajio je i sv. Augustin. Hilarija su arijevci prognali na Istok, gdje se zadržao oko četiri godine, a nakon toga isti su ga arijanski biskupi Istoka, zbog ometanja njihova arijanstva, vratili natrag u Galiju. Zbog toga je stekao tada vrlo častan naslov confessor – ispovjedalac vjere. Nakon toga Hilarije je vrlo značajno pridonio pravovjerju i teologiji zapada te su galski biskupi na Pariškoj sinodi definitivno prihvatili Nicejsko vjerovanje. Knjiga je značajna za upoznavanje  patrističke teološke misli i literature.

9150290
978-953-11-0759-4
Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri – Zadar, Grad Kaštela
Kršćanska sadašnjost
I. suizdanje, Zagreb - Split
Meki
2013.
12,5 x 20 cm; 326 str.
Kršćanski klasici