Djeca i mladi u Bibliji - eKnjiga

Prilog biblijskoj antropologiji djetinjstva

Autori:

Slavica Dodig
9,56 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajete OVDJE.

Slavica Dodig, umirovljena sveučilišna profesorica, autorica niza recentnih knjiga i znanstvenih radova iz područja medicinske biokemije, koji već godinama dobivaju istaknuto mjesto u svjetski relevantnim znanstvenim časopisima, posljednjih se godina nenametljivo spisateljski profilirala knjigama trajne vrijednosti koje, svaka na svoj način, znalački skreću čitateljsku pozornost na Bibliju kao tematski i stilski šaroliko štivo.

Pred nama je knjiga koja proučava djetinjstvo i mladenaštvo u biblijskim tekstovima. Riječ je o biblijskoj antropologiji djetinjstva, mladoj znanstvenoj grani koja proučava život djece u nekoj zajednici, njihovo mjesto i ulogu u društvu.

Pod pojmom biblijske antropologije djetinjstva moglo bi se u širim okvirima podrazumijevati proučavanje svih značajki djetinjstva u biblijskim vremenima na ograničenom zemljopisnom prostoru. U užem smislu, ona podrazumijeva proučavanje biblijskih tekstova koji govore o životu djece i mladih od prvih trenutaka njihova života, odrastanja i odgajanja, sve do mladenaštva i ulaska u bračnu zajednicu, kada prestaje jedno životno razdoblje, a započinje drugo, odgovornije razdoblje čovjekova života.

Brojna su pitanja biblijske antropologije djetinjstva, npr. Što biblijski tekstovi govore o začetku djetetova života? Kakav je bio odnos očeva i majki prema djeci u njihovu odrastanju? Kakva su bila djeca? Kakav je suživot postojao među braćom? Koliko se patrijarhalno društvo brinulo da djeca u prilično kratkom razdoblju djetinjstva izrastu u poštene, časne i vrijedne ljude koji će, kada prispiju u odraslu dob i preuzmu vodeću ulogu u svojoj zajednici, činiti sve da zajednica, kako mala tako i ona velika, raste, razvija se i napreduje na korist svih? Što u izričajnom smislu znači metafora dijete Božje?

Prema autoričinim riječima, ova je knjiga „samo mali korak i skroman pokušaj na putu do mogućih odgovora na neka od postavljenih pitanja, nadam se da bi ipak mogla biti poticaj za buduća promišljanja o ulozi djece u biblijskim vremenima, osobito o metaforičnosti djece u kontekstu povijesti spasenja“.

2104011
978-953-11-1376-2
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
2020.