Utjecaj i značenje kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa - eKnjiga

Autori:

15,53 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajete OVDJE

Prva knjiga Ljetopisa osobito ističe ulogu i značenje kralja Davida u izraelskoj povijesti, ali i znatno šire – za povijest spasenja. Autor je u istraživanje njegova utjecaja pošao i s činjenice da je njegov opus kod nas vrlo malo ili nikako istražen.

„Koristeći se komparativno-analitičkom metodom, autor Stjepan Rusan dešifrirao je i rekonstruirao metodu kojom se služio ljetopisac u prikazu kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa“, piše o knjizi Božo Lujić, dok Domagoj Runje ističe da je „ovom knjigom Stjepan Rusan dao novi i svjež doprinos na hrvatskom govornom području, na kojem tema utjecaja kralja Davida u Prvoj knjizi Ljetopisa nije do sada tako iscrpno obrađena“.

Darko Tepert potvrđuje tu činjenicu i ističe da je autorova namjera bila „prikazati kako ljetopisac vidi Davidovu osobu, pri čemu se služio usporednom analizom tekstova u kojima Davida portretira deuteronomistička povijest, napose Knjige o Samuelu i Knjige o Kraljevima s jedne strane te Prva knjiga Ljetopisa s druge.

Autor zaključuje da ljetopisac 'preko idealne Davidove slike želi poučiti vjerničku zajednicu svojega vremena o ispravnom odnosu prema Jahvi'“.

2330861
978-953-11-1474-5
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
2018.