Teologija u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - eKnjiga

Autori:

Ivan Macut
20,70 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

Nezavisne Države Hrvatske je svojim novim uređenjem i politikom koja je bila pod vodstvom ustaškog režima bitno utjecala na cjelokupan život ondašnjeg društva, a onda i kulture, znanosti, pa i Katoličke Crkve. Imajući to u vidu, autor je uvjeren, a to je i u ranijim radovima kod više autora višestruko potvrđeno, da je moguće itekako opravdano istraživati kulturu, znanost, institucije, filozofiju, a sada i teologiju, u tom relativno kratkom, ali po mnogočemu i nesretnom razdoblju od svega četiriju godina.

Prvi dio knjge Teologija u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj govori o Katoličkoj Crkvi za vrijeme NDH, a drugi o crkvenim obrazovnim institucijama u to vrijeme. Središnji, treći dio knjige predstavlja život i teološko stvaralaštvo općenito, a posebno teološko stvaralaštvo za vrijeme NDH, desetorice naših teoloških pisaca. To nisu svi teološki pisci koji su u tom povijesnom razdoblju živjeli i stvarali, ali su zasigurno najznačajniji i najplodniji teološki i crkveno-pravni pisci. U posljednjem dijelu istraživanja teološke misli za vrijeme NDH knjiga donosi popis objavljenih teoloških djela u obliku tiskanih knjiga te znanstvenih članaka, važnijih teološko-duhovnih promišljanja te spomene o pojedinim našim teološkim piscima. 

Sustavno i pregledno djelo, jasan i precizan metodološki pristup, kvalitetan znanstveni kritički odnos prema problematici i velik broj izvora korištenih, obrađenih ili predstavljenih u ovom rukopisu, daju knjizi Teologija u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj visoku znanstvenu vrijednost i stručnu kvalitetu.

2340391
978-953-11-1776-0
Kršćanska sadašnjost
Služba Božja
I. suizdanje, Zagreb
2021.