Popodne kršćanstva

Hrabrost za promjenu

Autori:

Tomáš Halík
18,00 €
s PDV-om
Težina: 0.30 kg

Tomáš Halík jedan je od najznačajnijih religijskih autora našeg vremena. U knjizi Popodne kršćanstva analizira trenutačno krizno stanje kršćanstva i kršćanskih crkava pozivajući na suprotstavljanje egocentrizmu, kolektivnom narcizmu, klerikalizmu, izolacionizmu i provincijalizmu u društvu. Njegov zaključak, te ujedno premisa od koje valja krenuti, glasi: kršćanstvo je zapalo u paralizirajuću »podnevnu pospanost« i to mu priječi da bude bitna i oblikovna snaga u društvu. 

No Halík ipak vidi svjetlo nade u teškim vremenima i vjeruje da obitelj čovječanstva može ići prema civitas oecumenica – kulturi komunikacije i uvažavanja – u čemu kršćanstvo ima važnu ulogu. Ukazuje na mogućnost ulaska u novo »popodnevno« razdoblje povijesti kršćanstva. Riječ je o zrelom kršćanstvu koje bi napokon ispunilo svoje određenje u svijetu, poticalo i promicalo živu i osjetljivu duhovnost, započelo treće prosvjetiteljstvo i stvarno postalo zajednica i zajedništvo puta s današnjim ljudima; zajednica koja zna slušati i uči razumijevati. 

Halíkova knjiga Popodne kršćanstva pravo je majstorsko djelo, oštroumna analiza velike i snažne uvjerljivosti.  

Tomáš Halík, rođen 1948. u Pragu, katolički je svećenik, sociolog i filozof. Pod utjecajem Chestertona i Grahama Greena obratio se na katoličku vjeru kada je imao 18 godina. Studirao je i doktorirao na Karlovom sveučilištu u Pragu 1972. godine. Zbog svojega govora o istini, koji je održao pri obrani doktorata, dolazi u sukob s komunističkim vlastima u Čehoslovačkoj i biva mu zabranjeno akademsko djelovanje. Premda izopćen, priznat je i cijenjen u intelektualnim krugovima te tijekom osamdesetih godina pokreće brojne inicijative iz područja vjerske, društvene i kulturne slobode. Autor je brojnih knjiga prevedenih na svjetske jezike te dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U izdanju Kršćanske sadašnjosti objavljena je njegova knjiga Želim da postojiš. O Bogu ljubavi (2022.).

9090550
978-953-11-1812-5
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2023.
13 x 2 cm; 297 str.
Eseji
Teologija