Terra incognita

Autori:

Branko Fučić
27,00 €
s PDV-om
Težina: 0.60 kg

Nazivom »Terra incognita« (nepoznata zemlja) stari su kartografi označavali one krajeve svijeta koji u njihovo vrijeme još nisu bili istraženi. Iako je Hrvatska geografima poznata i definirana zemlja, mnoge njezine kulturno-povijesne pojedinosti ostaju zainteresiranom čitatelju i sada terra incognita.

To je razlog da je autor tim starim imenom naslovio niz svojih emisija što ih je držao na Hrvatskome radiju u Rijeci i Zagrebu. Izbor tih radio-emisija, s malim izmjenama koje su tražile razlike govornog i pisanog teksta, tiskan je u ovoj knjizi. Ona nastoji da istovremeno bude čitanka i slikovnica.

Terra incognita djelo je Branka Fučića, klasika povijesti umjetnosti kao jedne od povijesnih znanosti, ujedno vještog pisca nenadmašnog u popularizaciji znanosti. Gotovo svi tekstovi skupljeni u knjigu nastali su na osnovi njegovog terenskog rada. Putujući Istrom, Kvarnerskim otocima i Primorjem te zavirujući u arhive u Mlecima i domovini, Fučić je skupio niz zanimljivosti vezanih za kulturnu prošlost Hrvata i Hrvatske.

Iz tekstova saznajemo mnoge mitove, legende, priče nastale u narodu koje su vezane za određene povijesne događaje, dokumente i junake iz hrvatske prošlosti.

Terra incognita nam nudi niz tema iz arheologije, hagiografije, glagoljske problematike, etnografije i hrvatske povijesti.

9101302
978-953-11-1816-3
Kršćanska sadašnjost
IV. izdanje, Zagreb
Tvrdi
2023.
14 x 20,5 cm; 376 str.
Izvan nizova