Demografija - iseljavanje - migracije

Šesti socijalni tjedan Zagreb, 22. i 23. listopada 2021.

40,00 €
s PDV-om
Težina: 1.10 kg

Deset godina nakon što je održan Peti hrvatski socijalni tjedan (2011.), održan je Šesti hrvatski socijalni tjedan s temom Demografija – iseljavanje – migracije (22. – 23. listopada 2021.).

Hrvatska biskupska konferencija je i ovaj put organizaciju HST-a  povjerila svojoj ustanovi Centru za promicanje socijalnog nauka Crkve s pročelnikom prof. dr. sc. Stjepanom Balobanom na čelu.    

Poput nekih europskih naroda i hrvatski narod se više od 50-ak godina susreće s teškom, a posljednjih desetljeća i zabrinjavajućom, demografskom situacijom.

Stoga se demografija kao središnja tema Šestoga HST sama po sebi nametnula kao znak vremena i, još više, u ovom povijesnom trenutku kao nezaobilazna tema o kojoj velikim dijelom ovisi budućnost i sama opstojnost hrvatskoga naroda i države.

Na aktualnost i urgentnost tematike već više desetljeća upozoravaju vrsni hrvatski demografi, a s crkvene strane svoj specifičan doprinos daju hrvatski teolozi koji u suradnji s hrvatskim demografima posljednjih desetljeća pozivaju na aktivnu pronatalitetnu politiku koja se u hrvatskom društvu treba prihvatiti kao opće dobro naroda i države.

Demografska problematika se u novije vrijeme sve više povezuje uz iseljavanje i useljavanje kao i uz sve aktualniju i problematičniju temu migracija. Stoga i glavni naslov Šestoga HST-a glasi: Demografija – iseljavanje – migracije!

Kao što je vidljivo iz programa Šestoga HST-a, predavanja su obuhvatila tri tematske cjeline, s time da su se uz pojam iseljavanje obrađivale i teme useljavanje i povratništvo.

Šesti hrvatski socijalni tjedan s temom Demografija – iseljavanje – migracije još je jednom pokazao zauzetost i brigu Crkve u Hrvata za sadašnjost, i osobito za budućnost hrvatskoga naroda koji se nalazi u dubokoj demografskoj krizi. Izlazak iz te krize, što potvrđuju i stranice ove monografije, nalazi se u pronatalitetnoj populacijskoj politici koja će se u Hrvatskoj prihvatiti nacionalnim konsenzusom i koja će dugoročno obvezivati svaku političku i gospodarsku vlast u Hrvatskoj.

9104490
978-953-11-1793-1
Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve
Kršćanska sadašnjost
I. suizdanje, Zagreb
Tvrdi
2023.
17,5 x 24,6 cm; 494 str.
Izvan nizova