Vazmeni hvalospjev

Exultet 

7,00 €
s PDV-om
Težina: 0.19 kg

Vazmeni hvalospjev ili Exultet prastari je himan uskrsnulom Spasitelju, koji se izvodi tijekom uskrsnog bdjenja na Veliku subotu.

Sadržava snažne pohvale uskrsnulom Kristu, obogaćene zornim slikama koje nazočnim vjernicima pomažu shvatiti svu dubinu kršćanske objave i nit koja povezuje stara Pisma s osobom Isusa Krista. Svečano naviješta uskrsnuće Krista Spasitelja i poziva sav vjernički puk na radost zbog ispunjenja biblijskih proročkih obećanja u uskrsnom misteriju i ostvarenju spasenja ljudskog roda. Jednostavan i uglađen svečani napjev plod je dugog razvoja i dotjerivanja, a ispunjen je istinskom vjerom, teologijom i kršćanskom duhovnošću.

U ovom hvalospjevu tekst i melodija stapaju se u savršeno jedinstvo, koje u slušatelju budi zapanjujući slušni efekt liturgijskog misterija uskrsne noći.

Ovaj veličanstveni himan uskrsnulom Spasitelju sa svojom ljepotom oblika, tekstualnim sadržajem i melodijom ne trpi osrednjost izvedbe, nego zahtijeva savršeno pjevanje, svečano naviještanje istine vjere o uskrsnulom Kristu. Težnja za što savršenijim izvođenjem treba biti na srcu svakomu tko se sprema izvesti Exultet u uskrsnoj noći.

Ovo izdanje sadrži dvije notacije Vazmenog hvalospjeva, klasičnu gregorijansku i suvremenu, kao i tekstove o Vazmenom bdjenju, hvalospjevu Exultet i njegovoj povijesti, analizu strukture hvalospjeva i njegovu glazbenu raščlambu.

9180910
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2021.
21 x 29,5 cm; 48 str.
979-0-801331-08-3
Liturgijska pomagala
Liturgija

Možda će Vam se i ovo svidjeti