Što se događa u misi?

Autori:

Jeremy Driscoll
17,00 €
s PDV-om
Težina: 0.20 kg

Što znači biti na misi? Zašto uopće ići na misu? Kako i zašto se slavi misa?

Knjiga Što se događa u misi? želi dati potpuniji i jasniji odgovor na ova pitanja stavljajući u središte promišljanja ono što je najvažnije u slavlju svete mise, a to je da se misu doživi u punini otajstva koje se slavi i da se to otajstvo kasnije doživi i živi u svakodnevnom životu.

Jasan naslov ove knjige, Što se događa u misi, ukazuje na autorovu namjeru:

„Želim govoriti jednostavno i izravno. Želim pokazati što znači misa i gdje je njezino središte. I već u samom naslovu želim naglasiti riječ »događa« jer je to zaista središnja točka. U misi se nešto događa.

Bog djeluje u tom trenutku! Djeluje kako bi nas spasio. To je golema činjenica. Zapravo nema ničega većeg. Bog je koncentrirao cjelokupnost svoje spasiteljske ljubavi prema svijetu u obrednom činu i u riječima euharistije.

Želim govoriti o misi u tim pojmovima.“

Misa je temeljno iskustvo našeg odnosa s Bogom po Isusu, doživljeno i slavljeno u svoj svojoj punini.

To iskustvo omogućuje sve druge odnose. Omogućava nam da ljubimo druge onako kako nas Bog ljubi.

Otac Jeremy Driscoll, OSB, benediktinski redovnik opatije Mount Angel u Oregonu, zaređen je 1981. godine za svećenika. Doktorirao je 1990. godine na Papinskom ateneju sv. Anselma (Anselmianum) u Rimu, s tezom o Evagriju Pontskom i staroegipatskomu monaštvu.

Objavio je tri knjige poezije te zbirku pjesničkih eseja. Od 1983. godine predaje teologiju. Godine 2004. imenovan je članom Papinske teološke akademije, a papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2005. godine savjetnikom Kongregacije za bogoštovlje.

U svojoj zajednici izabran je za opata 2016. godine. I dalje objavljuje pisane studije iz područja monaškoga života i liturgije.

9180960
978-953-11-1809-5
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2023.
11 x 20 cm; 157 str.
Liturgijska pomagala
Liturgija, Teologija