Objava i vjera

Progovori nam u Sinu

Autori:

Hrvoje Kalem
32,00 €
s PDV-om

Magna charta fundamentalne teologije nalazi se u Novom zavjetu i glasi: »Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama« (1 Pt 3, 15), »ali blago i s poštovanjem« ( 1 Pt 3, 16).

Vjerni ovom pozivu, već i kršćanski apologeti, pozivajući se na razum i potrebu obrazlaganja onoga što kršćani vjeruju i čemu se nadaju, ističu nadmoć kršćanske objave nad poganskim naukom, braneći tako kršćansku vjeru pred onima koji su je držali opasnom.

Razvojem sveučilišta i teologije kao akademske discipline, apologetska funkcija kršćanstva, koja se razastirala kroz različite teološke discipline, sve više je poprimala obrise autonomne teološke discipline kakvom je poznajemo tek u XIX. stoljeću.

Tu teološku disciplinu od sredine XX. stoljeća nalazimo pod imenom fundamentalne teologije.

Nakana je ove studije donijeti teološke obrise za ispravno shvaćanje objave i vjere.

Studija je podijeljena na tri dijela. U prvom se dijelu bavi povijesnim nastankom teološke discipline koju danas poznajemo pod imenom fundamentalne teologije. 

Drugi dio ove studije nastoji na sustavan način, od niza niti, istkati smisleno i zaokruženo shvaćanje kršćanske objave.

Treći se dio studije bavi temeljnim teološkim shvaćanjem vjere kao čovjekovim slobodnim odgovorom na Božju objavu.

Hrvoje Kalem svećenik je Vrhbosanske nadbiskupije. Rođen je 1982. godine u Gornjem Vakufu / Uskoplju. Predaje fundamentalnu teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Doktorirao je 2017. godine na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Do sada je objavio dvije knjige: Konfinalije. Svećenik u kontekstu (2020.) i Teološka promišljanja o Zazivima Božjem milosrđu (Kršćanska sadašnjost, 2022.).

9291140
978-953-11-1708-1
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2023.
17 x 24 cm; 540 str.
Priručnici
Teologija