Gospodin Isus

Studija o kristologiji i soteriologiji

Autori:

Donath Hercsik
35,00 €
s PDV-om
Težina: 0.64 kg

Pitanje »Što ljudi kažu tko sam ja?« vezano je uz Isusa barem otkad je napisano prvo evanđelje.

Od tada je to pitanje izazivalo različite odgovore. Osobito u naše vrijeme postoje nebrojene knjige koje vrednuju Isusa pod filozofskim, teološkim ili biblijskim vidom.

Tko je bio Isus iz Nazareta? Kakve je imao spoznaje? Kakvu je samosvijest očitovao? Kako treba razumjeti njegove riječi i djela?

Kakvo svjetlo bacaju posljednji dani njegova života na ono što je prije rekao i učinio? Kako su njegovi sljedbenici promišljali o njemu te rasli u shvaćanju njegova identiteta? U kakvom je odnosu ono što izlazi na vidjelo iz istraživanja o Isusu u Novom zavjetu prema formulacijama Crkve koje su uslijedile o njemu?

Ova studija usredotočuje se na neke vidove koji se smatraju ključnim elementima za razumijevanje otajstva Isusa Krista.

Teološki traktat koji nosi naslov »Kristologija i soteriologija« proučava osobu i djelo jedincatoga Isusa Krista; analizira tekstove normativne za kršćansku vjeru, bilo da su biblijski ili poslijebiblijski; povezuje metodološku razinu, povijesno-kritičku egzegezu i dogmatsku teologiju o njemu; razmatra o Isusu Kristu istodobno povijesne elemente (kontingentne) i elemente koji idu onkraj povijesti (transcendentne); u jedinstvenom činu vjere podrazumijeva pozitivne i sustavne, te funkcionalne i ontološke vidove; nastoji izbjeći (ili nadići koliko je moguće) razdvajanje između takozvanoga »povijesnog Isusa« i »Krista vjere«.

9291150
978-953-11-1560-5
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2023.
Priručnici
Teologija