• -20%

Bog i evolucija

Teološka šetnja evolucijskim perivojem

Autori:

Tonči Matulić
35,00 €
28,00 € Uštedi 20%
s PDV-om
Težina: 0.90 kg

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 35,00 €

Knjiga Bog i evolucija. Teološka šetnja evolucijskim perivojem nova je knjiga moralnog teologa Tončija Matulića koja donosi rezultate znanstvenoga, to jest duhovno-intelektualnoga hrvanja vjere u božansko stvaranje s izazovima današnje dinamičke i evolutivne slike svijeta. Posrijedi je istinska teološka šetnja evolucijskim perivojem kao čudesnim djelom stvaranja dobroga i mudroga Stvoritelja.

Autor knjige je, dakako, teolog, što podrazumijeva da je nastojao detaljno istražiti poznate teorije, argumente i mišljenja mnoštva poznatih i vrsnih znanstvenika iz različitih znanstvenih područja koji su nastojali prirodni evolucijski perivoj predstaviti i protumačiti na način cjelovitoga razumijevanja podrijetla, nastanka, uzroka, procesa, mehanizama, zakonitosti i razvoja svemira, čovjeka i života.

Bog i evolucija se trudi pokazati da između objavljene vjere i prirodnoga razuma nema sukoba, jer jedan te isti Bog začetnik je i autor kako Objave tako i Prirode. Knjiga je pokušaj otkrivanja harmonije između znanstvene istine i objavljene istine u odnosu na prirodnu evoluciju života, koja je u čovjeku prispjela do savršenstva duha, svijesti i savjesti.

Priroda kao svekoliki vremeniti evoluirajući bitak, sve od najsitnije elementarne čestice i mikroorganizama do najvećih i najsloženijih životinja, čovjeka, planeta, galaktika i cijeloga svemira, a sve to u protegnutosti kroz gotovo 14 milijardi godina, uistinu veličanstveno djelo Božjega stvaranja. Drugim riječima, priroda se u očima vjere otkriva kao veličanstveno Božje stvorenje koje u sebi nužno skriva Božje tragove i otiske svoga iskonskoga Tvorca i Autora.

U zaključku, Bog i evolucija pokazuje da se Boga ne može misliti ni zamišljati kao dio prirodnih evolutivnih procesa, nego ga se može misliti i zamišljati kao radikalan uvjet mogućnosti tih procesa i to u smislu transcendentnoga uzroka koji omogućava, podržava i usmjerava djelovanje svih kategorijalnih ili drugotnih uzroka (causae secundae) pomoću kojih svemir, život i čovjek evoluiraju i pomoću kojih se događaju, dakako u najsitnijim detaljima, svi prirodni evolutivni procesi.

9330960
978-953-11-1811-8
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Tvrdi
2024.
17,5 x 24,6 cm; 436 str.
Teološki radovi
Teologija