Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, listopad 2014.

-- --

Kana, kršćanska obiteljska revija, listopad 2014.

  Zašto Crkva podupire referendum  o uvođenju u Ustav preferencijalnog glasovanja, o zabrani predizbornih koalIcija i o snižavanju izbornog praga na tri posto? – pita se Josip Grbac u novome borju Kane za listopad zalažući se da u političkome djelovanju uvijek ostane mjesta za čovjeka-pojedinca koji će moći donositi odluke po vlastitoj savjesti, a ne kao stranački robot. „Hrvatska, piše Grbac“, vapije za većim uvažavanjem moralne dimenzije u politici. To su pokazali prošli izbori za Europski parlament (…) Članak je u cijelosti posvećen humanizaciji politike.

  Tim se pitanjem bavi i Tonči Matulić koji podrobnije analizira svako od sedam načela predloženih promjena izbornoga sustava te tvrdi da „glavna predložena izborna načela više otkrivaju slabosti i nelogičnosti postojećega izbornog sustava nego što jamče da će njihovom primjenom automatski doći do procvata demokracije u hrvatskome društvu“. Matulić zaključuje: „Pozadina ove referendumske inicijative skriva jedno osnovno i presudno pitanje: Kako promijeniti čovjeka pojedinca da on može preuzeti osobnu odgovornost za vlastito djelovanje i odlučivanje u demokratskome društvu“.

  Važnim društvenim temama bavi se i Stjepan Baloban u tekstu o vjeri kao o sredstvu nasilja, s posebnim naglaskom na pokušaj stvaranja tzv. islamske države.

  Na njegov napis u prošlome broju Kane o teškoćama koje sa srpske strane dolaze kad je u pitanju proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca javio se Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar koji je u Balobanovu napisu apostrofiran.

  Njegov zanimljiv odgovor dobro je pročitati jer govori o različitim polazištima u shvaćanju katoličkog identiteta.

  O toj važnoj temi piše i Bono Zvonimir Šagi zalažući se za ponovno oživljavanje dijaloga s ateistima žaleći se kako se „društveni moral sve više srozava na utilitarizam i grabežljivost. Gubi se  svaki smisao općeg dobra.

  Pojam društvene pravednosti kao da iščezava iz javnoga govora“, pa bi bio nužan ponovni dijalog vjernika i ateista, kaže otac Bono Šagi.

  Tonči Tadić pozabavio se nedosljednom politikom Europske unije prema Ukrajini naslovivši svoj napis „Milošević u Moskvi“ i s tim u vezi s pitanjima koja se tiču hrvatske politike, a koja ta politika nikako ne otvara.

  Dosta je tema posvećeno misijama i misijskom djelovanju Crkve, a Darko Tepert u rubrici „Vrijeme i riječ“ svoj članak paradigmatično naslovljuje „Kiše jesenske“, odmičući se, naravno od rokerskih tema, i pojašnjavajući što su jesenske kiše značile za biblijskog čovjeka.

  Donesen je članak o novome nadbiskupu Chicaga Blažu Čupiću – koji se ponosi svojim hrvatskim korijenima, zatim o klauzurnim sestrama klarisama koje žive u zagrebačkome naselju Mikulići, potom ponovno članak o problemu zagrebačke spalionice i predvidljivim štetama od njezine moguće izgradnje, a tu je i napis o novome blaženiku papi Pavlu VI.

  Vladimir Pavlinić nastavio je pisati o nedavno preminulom don Živku Kustiću


  • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
  • ISBN:
  • Kataloški broj: 1004491
  • Format: 20,8 x 27,5 cm; 76 str.
  • Godina izdanja: 2014.
  • Uvez: Meki
  • Područje: Časopisi
  • Biblioteka: Kana
  • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

  naslovi slične tematike

  na vrh
  ×
  Prijava
  Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
  ×
  Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

  Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.