Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Kana, kršćanska obiteljska revija, veljača 2017.

-- --


Je li moguće novoga američkog predsjednika Donalda Trumpa promatrati objektivnije no što to redovito čine mediji? Što je kod njega loše, problematično, a što možda dobro i pozitivno, može se pročitati u novome broju Kane za mjesec veljaču iz pera Josipa Grpca.

On se, u tom kontekstu, osvrće i na progon kršćana o kojem govori Trump, a tom se temom naširoko bavi Trpimir Alajbeg. Kršćani su, naime, najprogonjenija vjerska skupina u svijetu; mnogi od njih životom svjedoče vjeru i trpe okrutnosti progona. Na ove činjenice upozorava i papa Franjo ističući da je progon svagdašnji kruh Crkve, piše Alajbeg.

Temom neizvjesnosti kad su političke i gospodarske teme u pitanju u svome tekstu bavi se Tonči Tadić koji, među ostalim, piše: „Hrvatska vlast u ovoj godini neizvjesnosti strpljivo čeka upute ili barem migove iz Washingtona, Bruxellesa i Berlina, ali odasvud vlada muk ili nerazgovijetni zamor. Vrijeme je da hrvatski političari pokažu hrabrost i počnu sami promišljati o međunarodnoj poziciji Hrvatske“.

Stanko Uršić u svojoj kolumni „U korist vlastite štete“ upozorava na činjenicu da je egzodus Hrvata već poprimio katastrofične razmjere te se sada može usporediti s nestankom Splita, Trogira i Omiša. „Razvaljivanje Hrvatske uništenjem svega vitalno važnog, najprije rasprodajom hrvatskih banaka i najvrjednijih dijelova industrije, dana se, ne prekidajući ono prvo, nastavlja efektivnim izgonom mladih iz Hrvatske“, piše Uršić.

Kad su teološke i vjerske teme u pitanju, Kana donosi obilje korisnih članaka među kojima se ističe onaj Tončija Matulića naslovljen „Franjo ne odustaje od obnove Kurije“ u kojem zagrebački teolog pomno analizira Papina nastojanja da Kuriju ipak obnovi radi svjedočenja Radosne vijesti, ali ne izvanski i kozmetički nego nutarnjom cjelovitom obnovom, što znači da obnove nema bez obnovljenih ljudi. Matulić analizira i otpore iz te iste Kurije pa i izopačenosti, kako on kaže, „ispod anđeoske haljine“.

Bono Zvonimir Šagi piše o bl. Alojziju Stepincu, iscrpno je prikazan ovogodišnji Teološko-pastoralni tjedan sa svim temama i predavačima, Darko Tepert o ulozi pojedinih naroda i njihovim odnosima s drugim narodima onako kako to vidi Biblija, dok Branko Murić piše o uravnoteženoj postkoncilskoj teologiji.

Anton Šuljić prikazao je nepoznatu ili malo poznatu Schindlerovu sestru po broju spašene židovske djece Irenu Sendler, a piše i spomen na nedavno preminuloga književnika, teatrologa i katoličkog intelektualca Darka Gašparovića.

U reportaži Ivane Ćupić opširno i bogato ilustrirano prikazan je Portugal, a u rubrici „Brojni, ali svi naši“ donesen je razgovor i prikaz obitelji  Danijele i Slavena iz BiH kako prema mjestu porijekla i mjestu stanovanja skraćuju svoj identitet. Dakle - Bosanci i Halubajci (Viškovo kraj Rijeke).

I u ovoj Kani svaki će član kršćanske obitelji naći dovoljno dobrih i poticajnih tekstova za sebe.


 • Nakladnik: Kršćanska sadašnjost d.o.o.
 • ISBN: / ISSN: 0353-2828
 • Kataloški broj: 1004517
 • Format: 20,8 x 27,5; 68 str.
 • Godina izdanja: 2017.
 • Uvez: Klamano
 • Područje: Časopisi
 • Biblioteka: Kana
 • Izdanje: I. izdanje, Zagreb

na vrh
×
Prijava
Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
×
Registrirajte se kao novi web kupac
 • Kupujte naslove iz naše ponude
 • Primajte obavijesti o novim naslovima
 • Kreirajte svoju listu želja
 • Pratite povijest vaših narudžbi

Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.