Kana, kršćanska obiteljska revija, siječanj 2021. - ePeriodika

Autori:

1,33 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

U svjetlu svih nesretnih okolnosti koje su zatekle Hrvatsku proteklih tjedana, prvi broj ovoga godišta Kane u Uvodniku donosi poticajne riječi vlč. Odilona Gbènoukpoa Singboa: 

»Ako nam se ponekad čini da nam je život kao zrno koje vjetar raznosi, nosimo vje¬ru da iz tako malenog i uznemirenog zrna može niknuti cvijet ljubavi i mira (…).« Upravo razgovor s vlč. Odilonom čini jedan od središnjih tekstova ovoga broja Kane, pod zanimljivim naslovom Gdje se ne umire, tamo se i ne živi. U vrlo inspirativnom razgovoru odgovorio je kako je bilo odrastati u postkomunističkom Beninu, kako danas djeluje kao sveučilišni kapelan te do kojih je sve spoznaja došao svojim doktorskim radom Teo¬loško-bioetičko vrjednovanje transhu¬manističke antropologije koji je Kršćanska sadašnjost nedavno objavila.

Tematsku okosnicu nose tekstovi vezani uz pandemiju. U Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac komentira moć i nemoć cjepiva te kako mu kao kršćani možemo pristupiti. Na taj se članak tematski naslanja i kolumna Stjepana Balobana pod naslovom Cijepljenje protiv COVID-a 19 u Hrvatskoj: etičko-moralna i kršćanska odgovornost! Đurica Pardon piše pak Kamo nakon pandemije? pitajući se hoće li godina pred nama biti početak kraja naših starih navika ili ćemo započeti graditi novo i bolje doba. U članku Kršćanska je vjera rizik Krešimir Cerovac propituje ulogu kršćana u društvu današnjice te kako se odnosi kada se vjera napada ili marginalizira. Aldo Sinković za Kanu je pak razgovarao sa švicarskim kardinalom Kurtom Kochom o teškoćama i izgledima ekumenizma danas. Povjesničar Tomislav Matić posvetio je članak crkvama sisačkoga kraja razrušenima tijekom velikog potresa u prosincu 2020., a Nikola Rodić u rubric Zdravlje i duša komentira krizu i nocebo-efekt. U rubrici Kršćani i društvo Jasna Ćurković Nimac donosi članak Sjećanje kao mjesto susreta, a Slavica Dodig u Zlatnom dobu vrlo zanimljivo piše o starijima, pod naslovom Nemam vremena biti star.

Čitatelje i u ovom broju čekaju stalne rubrike poput Samo pet stvari, Putopis, Vrijeme i riječ, Laik u teologiji, Političke teme, Zdravlje i niz drugih, protkane zanimljivim sadržajima za svakog člana obitelji.

2104559
977-035-32-8200-1-00121
2806-7487
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
2021.