Kana, kršćanska obiteljska revija, srpanj/kolovoz 2021. - ePeriodika

Autori:

1,33 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

Ljetni dvobroj Kane (srpanj – kolovoz) usmjeren je na provođenje slobodnoga vremena, ali i niz svevremenskih i aktualnih tema koje će čitatelju pomoći da slobodno vrijeme ispuni čitanjem kvalitetnoga štiva. „Za istinski odmor možda će biti dovoljan već maleni odmak od buke svijeta, gomile bučnih misli i riječi, vijesti, beskompromisnih stavova, razmišljanja, strahova koji su nas zaglušivali cijelu godinu, kako bismo otvorili prostor za susret sa samim sobom i s Bogom”, poručuje u uvodniku glavna urednica Kane, Maja Petranović, uz najavu šarolikih tema ovoga dvobroja.

Pitanju sadašnjega trenutka Josip Grbac bavi se aktualnom temom: Ciljevi rezolucije o pobačaju. Prof. Stjepan Baloban u svojoj se kolumni pak bavi temom promjena u Crkvi u Hrvatskoj, komentirajući promjene koje traže vjernici laici, sinodalni put u Katoličkoj Crkvi općenito te konkretnu situaciju u našoj zemlji.

U rubrici Razgovor ovoga se puta smjestio onaj s fra Gabrijelom Miočem, glavnim urednikom Naših ognjišta, listom koji je ovih dana obilježio 50 godina postojanja.

S obzirom na to da će se od ove godine, kako je najavio papa Franjo, četvrte nedjelje u srpnju (25. srpnja), slaviti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, dio tekstova u Kani posvećen je starijima. Tom se temom u Samo pet stvari bavi Ante Jerković (Blagoslovio te Bog da vidiš djecu svoje djece), Stjepan Lice (Bakina svjetiljka, Djedovska promišljanja i prisjećanja), Darko Tepert (Plemenita starost), Slavica Dodig koja i inače piše za Kaninu rubriku Zlatno doba (Molitvom do uronjenosti u Božju blizinu), a u tu se temu uklopila i filmska preporuka Marka Paradžika (Otac).

Nekoliko autora u ovom se dvobroju bavi svetcima i blaženicima pa tako, primjerice, možemo čitati o Tereziji Avilskoj (Josip Sanko Rabar), stopama bl. Charlesa de Foucaulda (prir. m. s. Vesna Zovkić) is v. Edith Stein (Krešimir Cerovac).

Prof. dr. sc. Ante Bežen napisao je tekst u sjećanje biskupu Mili Bogoviću, dok Aldo Sinković tematizira Prvorazredno i drugorazredno pravo vlasništva prema papi Franji. Aktualnim temama bavili su se i Nenad Polgar (Blagoslov istospolnih zajednica u svjetlu kriterija tradicionalnosti i suvremenosti), Tonči Tadić (Tri duge godine – bez izbora) i Stanko Uršić (Suverenost od tri do desetak učenika).

2104565
2806-7487
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
2021.