Kršćanska sadašnjost d.o.o.

Omišalj. Tragovi kršćanskog identiteta Arheološka i povijesna svjedočanstva o kršćanstvu Omišlja do 12. st.

Nino Novak

Omišalj. Tragovi kršćanskog identiteta

  Premda je na sebe pozornost istraživača privukao još početkom 20. st., impozantni  ranokršćanski kompleks Mirine u uvali Sepen podno Omišlja iz 5. st. tek ovom knjigom priznatoga arheologa i povjesničara Nina Novaka predstavlja se širem čitateljstvu. Taj je kompleks, poslije Eufrazijeve bazilike, jedan od najočuvanijih pa i najautentičnijih ranokršćanskih spomenika u nas. Autor nas upoznaje i s još ranijim naseobinama na području Omišlja, pretpovijesnom liburnskom zajednicom Fertinata koja je vazda bila u nekom odnosu s liburnskom zajednicom Curictae, odnosno s Krkom, što će se nastaviti i kada na prostoru uvale Sepen u drugoj polovici 1. stoljeća bude zasnovan novi rimski grad Municipium Flavium Fulfinum. Ograničujući se na područje Omišlja autor, osim Mirina,  donosi rezultate istraživanja i ranokršćanskoga kompleksa iz 5. st. u šumi Cickini ponad Malinske na staroj krčkoj komunikaciji koja je u antičko vrijeme povezivala dva glavna krčka grada.
  Na primjeru donatora Maura  i njegove žene hrvatskog podrijetla Barusce, autor pokazuje da je u 8. i 9. st. Castrum Musculum – Omišalj razvijeni srednjovjekovni grad s bogatom umjetničkom djelatnosti. Župna crkva Uznesenja Marijina u stvari je „lapidarij vlastitog interijera i povijesnosti grada“ koja s jedne strane potvrđuje nastanjenost Omišlja od pretpovijesti preko antičkog razdoblja, srednjeg vijeka sve do suvremenosti, a s druge strane potvrđuje da je kršćanstvo u Omišlju prihvaćeno kada i u antičkome Fulfinumu.
  Knjiga je izišla kao suizdanje Kršćanske sadašnjosti i Općine Omišalj.  naslovi slične tematike

  na vrh
  ×
  Prijava
  Poslati ćemo vam zaboravljenu lozinku
  ×
  Registrirajte se kao novi web kupac
  • Kupujte naslove iz naše ponude
  • Primajte obavijesti o novim naslovima
  • Kreirajte svoju listu želja
  • Pratite povijest vaših narudžbi

  Vaši podaci su zaštićeni i poznati samo uredništvu naše web stranice. Naša tvrtka se obvezuje da će s vašim podacima postupati u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka.