Pretraži u novostima

'Camino kapucinâ'– novi zadivljujući povijesni roman za upoznavanje kapucina

- Kategorija : Novosti

Camino kapucinâ nova je zadivljujuća i duboka knjižica u izdanju Kršćanske sadašnjosti koja omogućuje postupno poniranje u pustolovnu povijest kapucinskog reda. Autor knjige je fra Sergio Lorenzini koji pripovijeda o događajima iz života prvih kapucina, koji su se većim dijelom dogodili u desetljeću koje se proteže od 1525. do 1535. godine. Na romansiran način opisani su događaji iz života dvojice rođene braće, Ljudevita i Rafaela, potomaka plemićke obitelji Tenaglia iz Fossombronea, a zapravo je to jedna mukotrpna povijest koju su glavni junaci proživjeli, opisani su otpori i protivštine na koje su nailazili u ostvarivanju svojeg nauma da postanu fratri kapucini.

Camino kapucinâ govori o događajima koji nisu izmišljeni, nego su plod povijesnog istraživanja autora fra Sergia Lorenzinija, trenutačno provincijalnog ministra Provincije Marke.

Inače, talijanska pokrajina Marke čuvarica je mjesta gdje se prije pola tisućljeća odvijala svojevrsna drama rađanja Reda manje braće kapucina, a između njezinih pitomih brježuljaka vijuga Kapucinski camino (tal. Il Cammino dei Cappuccini), ruta od gotovo 400 kilometara, koja prati mjesta vezana uz nastanak novog ogranka unutar Reda svetog Franje Asiškog (1182. – 1226.).

Camino kapucinâ povijesni je roman koji prati hodočasnika na Kapucinskom putu, a objavljen je u prigodi 40. obljetnice proglašenja Leopolda Bogdana Mandića svetim (16. listopada 1983.) te 495. obljetnice službenog odobrenja zajednice braće kapucina kao zasebnog ogranka unutar franjevačkog pokreta (3. srpnja 1528.). Knjigu izdaje na svjetlo dana, u suradnji s izdavačkom kućom Kršćanska sadašnjost, Hrvatska provincija Reda manje braće kapucina pod nebeskom zaštitom svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Kako je u predgovoru knjige istaknuo fra Juro Šimić, s obzirom na oskudnu literaturu o kapucinskoj povijesti, ovo je djelo važan kotačić u velikom mozaiku apostolata kapucinske provincije te će osobito poslužiti za bolje upoznavanje povijesti i duhovnosti kapucinskog reda među Hrvatima.

Knjiga se može pronaći u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj