Pretraži u novostima

'Pjevač u lišću' Igora Zidića: Novo izdanje biblioteke Media KS-a

- Kategorija : Novosti

Biblioteka Media Kršćanske sadašnjosti nudi širok izbor poetskih i duhovnih tekstova u minijaturnom formatu, ali velike kulturne vrijednosti istaknutih pjesničkih imena kršćanskoga nadahnuća. U toj su biblioteci svoje mjesto našli Luko Paljetak, Nikola Šop, Jakša Fiamengo, Antun Gustav Matoš, Rajmund Kupareo, Izidor Poljak, Halil Džubran, a sada i Igor Zidić.

Izbor pjesama Igora Zidića donosi Božidar Petrač koji ih je naslovio Pjevač u lišću. U ovom izboru Petrač je nastojao, prateći sažetak Zidićeva pjesništva u vremenskom kontinuitetu, izdvojiti ono što se najjače utisnulo u njegova čitanja, ali i ono što u određenom smislu zahtijeva sama biblioteka Media Kršćanske sadašnjosti.

Sve što osjeća Zidićevo srce, sve što pulsira njegovim krvotokom i sve što se utemeljuje i ugrađuje kao znanje u njegovim mislima te sve što njegovo oko vidi, a njegovo oko gleda riječima, sve je to samo nebo uobličilo stvaranjem i pjesnik je toga više nego svjestan.

Biblijski motivi stubokom obilježavaju kulturalni kontekst i obzorje njegova pjesništva, ali i njegova povijesno-likovnog stvaralaštva.

„Zidićevo oko gledanja riječima otvoreno je i za sveto i za glib. Sveto nadilazi zemaljsko, ali i glib. Pjesnikovo gledanje okom također je svjesno da se ni u najkontemplativnijem životu ne smije prekinuti veza sa svijetom i zemljom kao nebeskom stazom. Pjesnik je svjestan da naš duh, da njegov duh, može iskopati svjetlost iz gliba od kojeg smo sazdani kako bi je učinio da blješti, zrači i još više sjaji onim sjajem i onom čežnjom u kojima se čovjek prepoznaje u viđenju Boga, dok se Bog očituje u pobožanstvenjenoj čovjekovoj naravi.

Pjesniku Zidiću se u kristalnim jasnoćama, bljeskovima i epifanijama transcendiraju puke pojavnosti svijeta, te je zagledan u svoj poziv, svoju misiju Božjega pjevača koji izoštrava, njeguje, pročišćava i ljubi taj veliki talent skladnoga, otpornog i njegovanog pjevanja“, piše u Pogovoru zbirke Božidar Petrač.

Zbirku Pjevač u lišću potražite u knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj