Pretraži u novostima

O globalnim izazovima uz dobru knjigu: ratovi, migracije, siromaštvo, ekologija

- Kategorija : Novosti

„Svi smo u istom čamcu, svi činimo jedan dom i nitko se ne može sâm spasiti“, misao je koju komentira i papa Franjo u enciklici Fratelli tutti. Da bi se prevladali sadašnji globalni izazovi, neophodna je odgovarajuća solidarna globalna politika bez koje ljudski rod neće moći preživjeti. Može li Crkva svojim biblijskim potencijalima pružiti resurse za proširenje solidarnosti – tek je jedno od pitanja koje se nameće uz globalne izazove današnjice.

Ratovi, iseljavanja i migracije, klimatske promjene, siromaštvo, pandemija… sve su to globalni izazovi s kojima se suočavamo. Mnoga izdanja Kršćanske sadašnjosti donose promišljanja eminentnih autora upravo o tim temama, prožeta kršćanskom perspektivom. Od 1. do 23. lipnja dio takvih knjiga Kršćanska sadašnjost sabrala je pod nazivom O globalnim izazovima uz dobru knjigu: ratovi – migracije – klimatske promjene – siromaštvo te se mogu kupiti uz popuste do 60 % u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Siromaštvo. Izazov za vjeru

„Postoje mnoge vrste siromaštva, ali najveće gnušanje pobuđuje gospodarsko siromaštvo“, ističe papa Franjo u knjizi Siromaštvo. Izazov za vjeru. Svatko tko će čitati ove stranice autora kardinala Gerharda Ludwiga Müllera na neki će se način osjetiti potaknutim i u njegovu će se srcu roditi potreba za obnovom života, smatra Papa. Ova se knjiga na 150 stranica bavi raznim oblicima siromaštva, teologijom oslobođenja, Aparecidom i povlaštenim opredjeljenjem za siromašne, Crkvom kao odvjetnicom pravednosti i siromaha te nizom drugih zanimljivih tema.

Svjedočanstva o mirotvorstvu

Perspektiva ovih svjedočanstava je kritički jasna, vjernički iskrena i samodosljedna, a njezin smjer iščitavamo u ovim riječima autora, Željka Mardešića: "Religija je postala jedna od najteže prepoznatljivih maski za mnoge nereligiozne koristi, posebice u oblasti politike i ekonomije, i nema dvojbe da su najveći mirotvorci bili potaknuti vjerskim nadahnućem, ali je jednako tako i istina da su najveće zločine počinili baš religijski fanatici." Čvrsto utemeljena u znanstvenoj, religiološkoj i sociološkoj analizi, autorova svjedočanstva ipak nisu tu da bi teoretski razglabala o miru i mirotvorstvu: ona su prije svega krik čovjeka, kršćanina koji rat drži najvećim povijesnim apsurdom za jednog vjernika i jednom od njegovih najvećih kušnja. Ona se uklapaju i u odjeke tenzija u kršćansko-muslimanskom dijalogu nastalih na regionalnoj razini nakon rata u Bosni te na svjetskoj razini nakon njujorške apokalipse 11. rujna 2001.

Kad se sve tako ima raspasti

Mnogima će naslov koji je odabran za ovu zbirku tekstova zvučati pesimistično, svjestan je i sam autor, poznati francuski filozof Fabrice Hadjadj. „Kad se sve tako ima raspasti… Valja obratiti pozornost na to da je tu zavisni veznik 'kad…'. Da on, dakle, znači zavisnu rečenicu. Glavne tu nema – ili točnije, ona je skrivena, nevidljiva. Nju se ne bi moglo otvoreno izložiti, a da ne izgubi smisao. Ona ne bi smjela postati ukras ili parola“, piše autor na početku knjige. Tekstovi knjige Kad se sve tako ima raspasti teže povezivanju tradicije i moderniteta, eshatologije i kulture, pronicavosti pogleda pred smrću i njegovanja otvorenosti prema životu.

"Ja sam, ne bojte se". Riječi pape Franje o izbjeglicama i migrantima

Još jedna zanimljiva tema o kojoj progovara papa Franjo su izbjeglištvo i migracije. Budući da je riječ o globalnom problemu, papa Franjo neprestano govori o njemu. Tako su ovoj knjizi skupljene neke od najvažnijih njegovih riječi o ovoj temi, bilo da je riječ o homilijama, porukama za Svjetski dan selilaca i izbjeglica ili Svjetski da siromaha. Papa tješi, umiruje, ohrabruje, a ponekad je bolno oštar. Knjiga Ja sam, ne bojte se pomaže nam da se zamislimo nad današnjim svijetom, ravnodušnošću i nad samima sobom te nas uči kako živjeti kao braća i sestre.

Gdje je Bog? Kršćanska vjera u doba velike neizvjesnosti

Je li još uvijek moguć susret s Bogom u ovo naše doba, u ovom "protočnom društvu" u koje smo uronjeni? Jesu li sekularizacija i odbacivanje kršćanstva, ta današnja obilježja nekoć kršćanskog Zapada, znamen kraja vremenâ ili oni predstavljaju tek svršetak jednog razdoblja i početak drugoga? Zašto papa Franjo, na tragu svojih prethodnika tijekom posljednjih pedeset godina, toliko ističe milosrđe? Jesu li nam potrebni neki preduvjeti da uzmognemo susresti Krista na našem putu, kao što se to prije dvije tisuće godina događalo ljudima koji su ga susretali po galilejskim selima? Poznati vatikanist Andrea Tornielli na ova i niz drugih dubokih pitanja dobiva još dublje odgovore don Juliána Carróna, predsjednika pokreta „Comunione e liberazione“.

Ratovi, migracije, klimatske promjene, siromaštvo i niz ostalih globalnih izazova današnjice kao teme su protkani u nizu spomenutih knjiga, uz koje čitatelj može dublje promišljati, analizirati i, u konačnici, graditi sebe. Sve naslove u okvirima ove teme potražite u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili ovdje

Podjeli sadržaj