Pretraži u novostima

Predstavljena Zidićeva zbirka 'Pjevač u lišću': 'Mikro-knjiga makro-sadržaja!'

- Kategorija : Novosti

Nova zbirka izabranih pjesama Igora Zidića, Pjevač u lišću, predstavljena je 25. travnja u Društvu hrvatskih književnika.  Predstavljanje se održalo u prigodi obilježavanja 85. obljetnice rođenja pjesnika Zidića, čije je stihove kazivao umjetnik Dragan Despot, a zbirku su predstavili Ivan Rogić Nehajev, Davor Šalat i Božidar Petrač, uz moderiranje Maje Petranović, zamjenice glavnog urednika Kršćanske sadašnjosti. Na početku predstavljanja pozdravnu riječ uputila je predsjednica Društva hrvatskih književnika, Hrvojka Mihanović Salopek, naglasivši Zidićevu vrijednost ne samo kao pjesnika nego i kao vrhunskog poznavatelja likovne umjetnosti te povijesti umjetnosti u širem smislu.

>>> Fotogaleriju s predstavljanja pogledajte ovdje.

Igor Rogić Nehajev osvrnuo se prvo na vizualni dojam zbirke, s obzirom na minijaturni format tipičan za biblioteku Media Kršćanske sadašnjosti u kojoj je zbirka Pjevač u lišću objavljena. Nazvavši je patuljkom među ostalim izdanjima, knjižicom, ali i knjigom, naglasio je da je riječ o zbirci koja se može gledati kao mikro-knjižica s makro-sadržajem: “Mikro-fizičko tijelo knjižice ujedno je makro-fizičko tijelo opusa Igora Zidića. Mirko predmet, čija unutrašnjost, sadržaj, svakako pripada makro svijetu – druge knjige to nemaju”, istaknuo je Rogić Nehajev, dodavši da je ova knjiga poput kakva bljeska – dovodi u jarku rasvjetu pjesnički opus i ujedno je svojevrsna metonimija Zidićeva stvaralaštva. Mali format KS-ove biblioteke Media Rogić Nehajev nazvao je domišljatim i diskretnim načinom promoviranja pjesništva jer je upravo takav džepni format svojevrsna prednost – uvijek čitatelju pri ruci, u džepnoj razini.

Osvrnuo se i na sadržaj zbirke, istaknuvši da je u zbirku Božidar Petrač uključio 86 Zidićevih pjesama koje se protežu od 7. do 41. stranice zbirke, dok ostatak zbirke čini osvrt Božidara Petrača te biografska bilješka o autoru.

“Petračev tekst o Zidićevim pjesmama temelji se na detaljnom čitanju njegova opusa, uz što ide i određena empatija. Napisati tekst o opusu nije jednostavan posao, djelo je to jednog znalca. Za hirovite čitateljske itinerare ne znam bolji odabir pjesama ni bolji pogovor od Petračeva. Zidiću želimo još mnogo ljeta, sunca i plovidbe, a knjizi želimo siguran put do džepova čitatelja”, kazao je Rogić Nehajev.

Književni kritičar Davor Šalat kazao je pak da je Zidićev pjesnički svijet vrlo složen. “Svijet je to koji je lakše možda intuitivno doživjeti nego ga poetičkim i stilističkim sredstvima bezostatno opisati i protumačiti.”

Podsjetio je i na Zidićeve sabrane pjesme Kost i glazba u kojima je gotovo 300 njegovih pjesama koje odražavaju cjelovitost njegove poezije, a koje je odabrao Ivan Rogić Nehajev.

Što se pak tiče zbirke Pjevač u lišću, kazao je da je Petrač pogledom na Zidićevo pjesništvo učinio vidljivijom njegovu duhovnu okosnicu.

“Mnoge kršćanske, pasijanske motive Petrač je dobro zamijetio upravo u Zidićevim kasnijim pjesmama. To je, po mojem mišljenju, i prirodno u uvjetima rata te poznije životne dobi kada kopni pouzdanje u zemaljske stvari, a čovjek se sve više okreće transcendenciji, odnosno Bogu”, kazao je Šalat.

“Igor Zidić o 85. obljetnici rođenja uistinu nije mogao poželjeti bolji i nadahnutiji hommage od ovog Petračevog, i to u svojoj najintimnijoj duhovnoj djelatnosti, poeziji”, zaključio je Šalat.

Zbirku je potom predstavio Božidar Petrač, koji je pripremio izabrane pjesme. Zahvalio je autoru na povjerenju te istaknuo da je pri tom zadatku nastojao prikazati svekolikost Zidićeva pjesničkog stajališta.

“U biblioteci Media do sada je objavljeno 26 knjižica. Sam nakladnik i intencija ove biblioteke u pjesništvu nastoje naći duhovna izvorišta više nego neke druge teme i motive. I naravno, u koricama takvih knjižica nalaze se pjesme koje više naginju nebeskim stazama i rajskim sferama. To ne vrijedi za svakog pjesnika u ovoj nakladi, a u ovom izboru nisam se ograničavao time kako bih od Zidića učinio čovjeka tipičnog religioznog nadahnuća, nego prikazati sve odrednice njegovog pjesništva koje se temelji na mediteranizmu. Njegov mediteranizam širok je i pokriva cjeloviti Mediteran, ne samo njegov europski bazen nego i onaj koji seže u Afriku i prema istoku. Taj tip mediteranizma uključuje onda i poganstvo kao jednu od odrednica toga prostora. Zidiću se u kristalnim jasnoćama, bljeskovima i epifanijama transcendiraju puke pojavnosti svijeta, te je zagledan u svoj poziv, svoju misiju Božjega pjevača koji izoštrava, njeguje, pročišćava i ljubi taj veliki talent skladnoga, otpornog i njegovanog pjevanja”, rekao je Božidar Petrač te poželio pjesniku da dovrši dvije započete zbirke, Jutarnjeg šetača i Kuću za dvoje.

Okupljenima se na kraju obratio i sam pjesnik, Igor Zidić.

„Kada se knjiga pojavila bio sam iznenađen, učinila mi se kao kutija žigica. Ali nije to loša usporedba – sa žigicama se puno toga može napraviti. Primijetio sam da je ta knjiga stvarno za džep, kada je staviš u džep – onda je s tobom. Pomislio sam da je ovo najbolji mogući dar u najboljem mogućem format”, rekao je Zidić, osvrnuvši se na svoj rođendan koji je, doduše, bio prije dva mjeseca.

Zahvalio je predstavljačima u koje, kako je naglasio, ima veliko povjerenje te čije ga misli mogu iznenaditi, ali od kojih ne očekuje pogreške i promašaje.

Zbirku Pjevač u lišću potražite u knjižarama i web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Podjeli sadržaj