Pretraži u novostima

Premijera dokumentarnog filma o Kršćanskoj sadašnjosti na HTVu

- Kategorija : Najave događanja , Novosti

Premijera dokumentarnog filma o Kršćanskoj sadašnjosti na HTVu



U četvrtak, 26. prosinca 2019. godine s početkom u 17.14 sati na Hrvatskoj radioteleviziji bit će premijerno prikazan film autorice Antonije Hrvatin „I riječ djelo postade – 50. godina Kršćanske sadašnjosti“.

Nakon što je kardinal Franjo Šeper 22. veljače 1968. godine osnovao Centar za koncilska istraživanja, dokumentaciju i informacije „Kršćanska sadašnjost“, članovi zagrebačkog trolista – Vjekoslav Bajsić, Tomislav Janko Šagi-Bunić i Josip Turčinović, zajedno s brojnim suradnicima, otvorili su novo poglavlje u Katoličkoj Crkvi, ali i u društvu. U teškim povijesnim i političkim okolnostima, tisućama tiskanih knjiga, posebice izdavanjem Biblije, kao i raznih periodičkih publikacija, ispisali su povijest dijaloga, tolerancije i kršćanske osjetljivosti. Najvažniji poticaj s crkvene strane bio im je Drugi vatikanski koncil (1962.–­1965.), a s političke, Brijunski plenum (1966.) i uspostava diplomatskih odnosa između Jugoslavije i Svete Stolice. Vizionarski duh, izniman angažman i želja da se započne dijalog s drugima i drukčijima urodili su plodom, pa je KS bio nazivan najvećom kršćanskom izdavačkom kućom od Jadrana do Vladivostoka.

Ovaj dokumentarni film obuhvatio je najvažnije trenutke stvaranja i djelovanja Kršćanske sadašnjosti, čije je  postojanje krajem 70-ih godina prošloga stoljeća dovedeno u pitanje jer se osnivačima stavljao teret suradnje s tadašnjim komunističkim vlastima. O tom razdoblju u filmu govore tadašnji član TDKS-a umirovljeni biskup gospićko-senjski Mile Bogović, povjesničar Miroslav Akmadža i akademik Josip Bratulić. KS je bio više od izdavačke kuće jer je svojim Teološkim četvrtcima, baš kao i danas, okupljao misleće ljude koji su putem dijaloga gradili bolju Crkvu i bolje društvo. Dvadesetak istaknutih teologa, intelektualaca, publicista, novinara i suradnika Kršćanske sadašnjosti govori o svim aktivnostima: osnutku, ljudima i njihovim karizmama, bibliotekama i kapitalnim projektima, o AKSI, o pokretanju Kršćanske obiteljske revije Kana, o suradnji s Maticom hrvatskom i Hrvatskim državnim arhivom, kao i o pokretanju prvoga religijskog televizijskog programa. KS je svoje djelovanje širio i izvan granica Hrvatske, o čemu svjedoči suradnja sa stranim izdavačkim kućama, kao što su austrijska Styria, milanski Jaca Book, albanska Drita, te novosadski Agape.

Film je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije uz suradnju Kršćanske sadašnjosti.

Ovo je film o povijesti i sadašnjosti važne crkvene institucije s dubokim implikacijama na kulturni i znanstveni život u društvu, a zapravo i o važnom razdoblju povijesti Crkve i hrvatskoga društva u cjelini.

Film traje 52 minute. Autorica i scenaristica – Antonia Hrvatin Roth, redateljica – Monika Štengl, montažerka – Irena Korpes, producent – Draško Vrgoč.

Premijera dokumentarnog filma o Kršćanskoj sadašnjosti na HTVu

Podjeli sadržaj