Pretraži u novostima

Prof. dr. sc. Stjepan Baloban u razgovoru za Kanu

- Kategorija : Kana

U prvom ovogodišnjem broju Kane urednica Maja Petranović razgovarala je s prof. dr. sc. Stjepanom Balobanom. Povod razgovoru bila je 25. obljetnica službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve. Prof. Baloban govorio je o djelatnostima Centra, kao i o interesu za socijalni nauk Crkve u društvu i planovima za njegovo promicanje. Dio razgovora donosimo u nastavku:

Poštovani prof. Baloban, prošlog mjeseca obilježena je 25. obljetnica službenog otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve. Vratimo se malo unatrag, tih 25 godina, kako je i u kojim društvenim i crkvenim okolnostima nastao Centar za promicanje SNC? 

Da, 23. studenoga 2023. obilježili smo srebrni jubilej otvaranja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve (Centar). Sama ideja nastanka Centra rezultat je društvenih i crkvenih okolnosti u tadašnjoj mladoj hrvatskoj državi. A okolnosti su bile iznimno komplicirane nakon pada komunističkog sustava i prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine: nametnuti agresorski rat, posljedice komunističkog mentaliteta, mukotrpno rađanje demokracije… U takvim su se okolnostima, opravdano, velike nade polagale u Katoličku Crkvu i njezinu ulogu u razvoju društva. U to vrijeme izlazi na vidjelo da Katolička Crkva posjeduje svoj socijalni nauk koji može biti od koristi za razvoj hrvatske demokracije. Socijalni nauk Crkve do tada je, u širim crkvenim i društvenim krugovima, bio praktički nepoznat. To je bio razlog da se pokrene inicijativa za osnivanje jedne nove ustanove Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koja će se baviti primjenom socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj. Tako je došlo do osnivanja Centra kao potpuno nove institucije. Volim sa zadovoljstvom reći da je Centar kao crkvena institucija »hrvatski proizvod«, tj. nismo kopirali određene već etablirane slične crkvene institucije iz inozemstva, već smo polako i temeljito gradili hrvatski model, na koji smo danas ponosni. 

Na svečanoj akademiji prikazan je film koji je priredio HRT upravo za prigodu obljetnice. U njemu su prikazane razne arhivske snimke i fotografije. Posebice je dojmljiva na njima vidljiva živost i entuzijazam, dinamika i brojna posjećenost socijalnih tribina i drugih aktivnosti u sklopu novonastalog Centra. 

Zahvaljujući HRT-u, a posebno glavnoj urednici Religijskog programa gđi Antoniji Hrvatin Roth, dobili smo izvrstan filmski uradak koji će trajno podsjećati upravo na te početke, to jest na nastanak, i osobito dojmljive prve godine rada Centra. Kao što ste izvrsno primijetili, bilo je to vrijeme istinskog entuzijazma i otvorenosti, kako nas koji smo vodili Centar, tako i ljudi, vjernika i općenito ljudi dobre volje, koji su u ponudama Centra otkrivali nešto novo, zanimljivo i nadasve korisno za hrvatsko društvo. Sva je sreća da su televizijske kamere, kao i novinska izvješća, zabilježili to tada novo što je nastajalo. 

Kakva su Vaša sjećanja vezana uz te početke? 

Moja su sjećanja, zapravo, dvostruka. S jedne strane, zahvalnost mojim najbližim suradnicima, ali i brojnim drugim mladim ljudima, svojevrsnim entuzijastima, koji su dali svoj hvalevrijedan doprinos promicanju socijalnog nauka Crkve, odnosno aktualizaciji socijalne misli Katoličke Crkve u Hrvatskoj. S druge strane, svojevrsna nostalgija za tim, zlatnim vremenima i istodobno neutaživa želja da se i danas traže novi putovi za djelovanje Centra, ali sada u potpuno drukčijim okolnostima i crkvenoga i društvenoga života. 

Kako biste dinamiku i zanos otprije 25 godina usporedili s današnjim prijemom i poslanjem socijalnog nauka Crkve? 

Sve sam više uvjeren u ono što papa Franjo češće ponavlja, to jest da nije samo riječ­ o velikim epohalnim promjenama u kojima trenutačno živimo nego da prolazimo kroz promjenu epohe. Mi koji se bavimo proučavanjem socijalnoga nauka Crkve možda više od drugih osjećamo i vidimo promjene koje su već nastupile, a nisu u suglasju s kršćanskom vizijom čovjeka i svijeta. No vratimo se Hrvatskoj! Prije 25 godina povjerenje u Crkvu u Hrvatskoj bilo je iznimno veliko. Takve okolnosti i pozitivno ozračje prema crkvenom djelovanju bile su pogodno tlo također za primjenu socijalnog nauka Crkve. Međutim, kasnije povjerenje u Crkvu naglo slabi. Slabljenjem povjerenja u Crkvi slabi također zanimanje za socijalni nauk Crkve, što se odražava i na rad Centra. 

(…)

Prof. Baloban, kroz sve ovo vrijeme, od samih početaka, cijelom ste svojom osobnošću ugrađeni u Centar i sve ono što on znači i čini. Štoviše, cijeli ste svoj radni vijek i znanstveno i profesionalno usmjerenje posvetili upravo SNC-u. Koji su aspekti ovog nauka koji Vas najviše zaokupljaju kao znanstvenika i kao svećenika? 

Za mene kao kršćanina i svećenika središnje je pitanje: Kako radosnu vijest evanđelja približiti suvremenom čovjeku? Na to pitanje tražim odgovor počevši od studentskih dana na KBF-u u Zagrebu, preko svećeničkih dana u komunizmu do ovih posljednjih 30-ak godina koje sam najvećim dijelom posvetio proučavanju i promicanju socijalnog nauka Crkve u Hrvatskoj. Stoga odgovor na Vaše pitanje glasi: najviše me zaokuplja način kako socijalnu dimenziju vjere učiniti aktualnom u našoj Hrvatskoj! To je, prema mojemu dubokom uvjerenju, moguće samo preko socijalnog govora Crkve koji proizlazi upravo iz socijalnog učenja Katoličke Crkve. Nažalost, takvog je socijalnog govora sve manje u posljednjih 10 – 15 godina. Umjesto da Crkva u Hrvatskoj u ovim prijelomnim vremenima postaje autentičnija po svojemu socijalnom govoru ona se povlači iz javnoga prostora i zatvara u svoje unutarnje probleme i poteškoće. 

Razgovor u cijelosti potražite u tiskanom izdanju kršćanske obiteljske revije Kana.

Podjeli sadržaj