Pretraži u novostima

Papa i sinodalnost

- Kategorija : Novosti

Sinodalnost je tema koja je Papi osobito na srcu. Kardinal Mario Grech, koji je u lipnju boravio u Zagrebu, kazao kako su dva aspekta Papine službe, koji se u ovom trenutku povijesti pokazuju središnjima, sinodalnost odnosno Sinoda Crkve 2021. – 2024. te učiteljstvo pape Franje o miru i sveopćem bratstvu. Oboje dolazi do izražaja i na ovogodišnjem Svjetskom danu mladih.

Direktor i glavni urednik KS-a dr. sc. Stjepan Brebrić u susretu s kardinalom Grechom

Generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Grech, prigodom jubilarnog desetog Papinog dana koji je svečano proslavljen u Apostolskoj nuncijaturi, rekao je između ostalog: „Nadamo se da će Crkva koja je iznutra više sinodalna biti tvorac mira, dijaloga i susreta među ljudima i narodima diljem svijeta“. Kazao je i da je za Svetog Oca sinodalna Crkva sposobnija za sudjelovanje, uključivanje, pomirenje.

U predavanju pod naslovom „Promišljanje o strukturnom elementu demokratske države i sinodalne Crkve„ koje je prigodom Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu održao 1. lipnja u Velikoj dvorani HKS-a, istaknuo je: "Započinjući svojim konkretnim iskustvom kao glavni tajnik Sinode želio bih promišljati o participirajućim procesima i, konkretnije, o pitanju suglasnosti, neophodnom elementu svakoga društva pa stoga i Crkve, a ne samo demokratskih sustava", te nastavio tumačenjem leksičkog pristupa riječi suglasnost.

„Prvi zaključak koji je od temeljnog značenja za argument koji ističem: suglasnost je temeljni element života svakog društva, bilo građanskog ili vjerskog. U demokratskoj zajednici, jedan od najdelikatnijih i najosjetljivijih čvorova koji se tiču života cjelokupnog stanovništva jest stupanj kojim njegovi građani sudjeluju u političkoj vlasti. Na taj je način zrelost društva moguće mjeriti njegovim poštovanjem suglasnosti upravo zato što će to poštovanje utjecati na pojedinca, zajamčenog u njegovoj slobodi misli i govora. Baš kao što će utjecati na svakoga u njegovu svojstvu naroda i nacije čak i prije nego stvori državu.“

Osim pitanja suglasja u društvu kardinal Grech osvrnuo se i na pitanje suglasnosti u ranoj Crkvi, kao i suglasnosti u sinodalnoj Crkvi. "Suglasnost koju Crkva predlaže nije usporediva s onom demokratskih sustava. Ono što jamči postojanost Crkve u vjernosti pologu vjere nije ljudska suglasnost koja je rezultat mehanizama javnog mnijenja, nego uvijek i samo djelovanje Duha Svetoga. Crkva zna cilj svojega putovanja, no stalno mora birati put kojim ide. To je logika povijesti i čovječanstva koje je pozvano birati svoju sudbinu."

"Sinoda je proces slušanja u kojemu načelo podjednakog dostojanstva krštenih dovodi do procesa odlučivanja temeljenih na priznanju onoga 'što Duh govori Crkvama' (Otk 2, 7). To je nešto ogromno, što nas se i dojmi, zbog siline i plodnosti tog iskustva. To je možda najdivniji dar koji Crkva može ponuditi građanskom društvu zato što je to priča nade. Tamo gdje ima podjela, interesnih skupina, traženja osobne koristi ili lobija, prevladava pristrana logika. To neizbježno završava u korupciji i skandalima. I Crkva se s time suočava. Tamo gdje se odabire put slušanja, sazrijeva sinodalni način i oblik Crkve braće i sestara koji su zajedno na putu. I moja je malenkost svjedok ovoga iskustva Crkve", zaključio je kardinal Grech.

Više o sinodalnosti možete pročitati u knjizi biskupa Nikole Eterovića Sinodalnost: novi dinamizam te u Papinom dokumentu Episcopalis communio. Apostolska konstitucija o Biskupskoj sinodi.

Podjeli sadržaj