Pretraži u novostima

Obljetnica smrti prof. dr. sc. Alde Starića

- Kategorija : Novosti

„Biti dijete – biti kao dijete... Život nije tek puko bivovanje i trajanje, nego neprestano transcendiranje sadašnjosti; ljudski život nije tek u ‘biti’, nego u ‘postajati’, stalno postajati!” kazao je veliki teolog izgovorene riječi, prof. dr. sc. Aldo Starić, nekadašnji glavni urednik Kršćanske sadašnjosti.

Ove godine obilježavamo 14. obljetnicu njegove smrti (1942. – 2009.). Bio je svećenik Porečko-pulske biskupije, profesor dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i glavni urednik Kršćanske sadašnjosti.

Za svećenika je zaređen 1964. godine u Vižinadi. Papa Ivan Pavao II. monsinjorom ga je imenovao 1994. godine.

Nakon smrti Josipa Turčinovića preuzima službu glavnoga urednika u Kršćanskoj sadašnjosti, koju je vršio do svoje iznenadne smrti. Svojom osobom i radom, teološkim promišljanjem i kršćanskom širinom prof. Starić ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Kršćanske sadašnjosti.

Profesor Aldo Starić bio je prije svega izniman, dobar čovjek, iskren i dubok vjernik te vrstan teolog i profesor. Svojim studentima, suradnicima, redovnicama, ali svima s kojima je dolazio ususret darivao je iz bogate riznice svojega znanja, ali još i više iz svoje ljudske i kršćanske duhovnosti. Prozvali su ga „teologom izgovorene riječi“. Sve je svoje vrijeme utrošio u izdavanje tuđih tekstova, dok za svoje vrijedne tekstove uglavnom nije izdvojio vremena. Za svoga života nije objavio niti jednu svoju knjigu, ali je itekako snažno utjecao na pisanu teološku riječ u Hrvatskoj.

Objavom knjige Kršćanska vjera. Mali biblijski uvod nastojalo se popuniti tu prazninu i ostaviti u nasljeđe nešto od vrijednoga opusa profesorovih radova i predavanja.

Djelo Kršćanska vjera ide za tim da pokaže u čemu se sastoji bit kršćanstva kao vjere. Vjera je „put života“ kršćanskog vjernika i njegove zajednice, i to u svaki put drukčijoj povijesnoj, društvenoj i osobnoj situaciji. Aldo Starić neumorno ističe upravo tu „praktičku“ crtu vjerovanja u Boga kojega nam je navijestio Isus Krist.

Podjeli sadržaj