Kana, kršćanska obiteljska revija, ožujak 2023. - ePeriodika

Autori:

1,50 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

Korizmeno vrijeme prigodno je za intenzivan rast u vjeri. Poziv na svetost dolazi do izražaja na poseban način, a korizmena Kana svojim prilozima osvjetljava put svjedočeći o tome kako se težnja prema svetosti očituje u mnogobrojnim koracima.

Jedan od alata na putu svetosti jest ispit savjesti. Đurica Pardon piše o korizmenom ekološkom ispitu savjesti u rubrici Putovima cjelovite ekologije. Ekološki problemi postali su dijelom našega svakodnevnog života. Ekološko djelovanje i svijest o potrebi prepoznavanja ekoloških obveza proizlazi iz osnovnih i temeljnih uvjerenja vjernika, pa su na taj način sastavni dio kršćanske vjere.

Josip Grbac u Pitanju sadašnjeg trenutka piše o roditeljstvu na udaru u kontekstu najnovije inicijative europske povjerenice za jednakost u Europskoj uniji, Helene Dalli, prema kojoj bi trebalo osigurati to da „roditeljstvo uspostavljeno u jednoj zemlji članici EU bude priznato u cijeloj Europskoj Uniji“. Grbac se pita žele li nam Europska komisija i njezina povjerenica sugerirati kako je obitelj nekakav „relikt prošlosti“ koji treba eliminirati i prepustiti svakomu neka čini što što hoće, pa i onda kada posljedice takve samovolje pogađaju i djecu.

Jerko Valković pod naslovom Etike umjetne inteligencije piše o sve izraženijem nestanku granica između onoga što se donedavno držalo ljudskim i pripisivalo čovjeku te onoga što se držalo plodom djelovanja tehnike. Situacija nadiruće umjetne inteligencije suočava nas s pitanjima etike algoritama i umjetne inteligencije. O tome je potpisan i dokument Papinske akademije za život i nekih velikih tvrtki koje se bave razvitkom umjetne inteligencije.

Prigodom Svjetskoga dana osoba s Downovim sindromom (21. ožujka), Martina Vuk Grgić razmišlja o Downovom sindromu i Tijelu Kristovom. U kulturi koja, s jedne strane, objektivizira i komercijalizira tjelesno, osobe s invaliditetom pod osobitim su udarom jer će biti ne samo stigmatizirane nego i isključene kao tjelesno nesposobne u ispunjavanju normalnih zadaća i životnih funkcija. No, svačije je tijelo važno i kao takvo ima ono udjela u Kristovu Tijelu. Važna je otvorenost uma pri susretu s osobama s Downovim sindromom, kao i sa svakom drugom osobom različitom od naših očekivanja.

Ove, i brojne druge zanimljive članke pronađite u korizmenoj, ožujskoj Kani.

2004583
977-035-32-8200-1-00323
2806-7487
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb