Kana, kršćanska obiteljska revija, veljača 2021. – ePeriodika

Autori:

1,33 €
s PDV-om

Kako preuzimati i kako koristiti eKnjige Kršćanske sadašnjosti pogledajte OVDJE.

U ovom broju Kane članci i tekstovi progovaraju o solidarnosti, nadi i samoodricanju, kako u pojedinaca, tako i u hrvatskom društvu. Korona i potresi samo na neki način samo su najnovije prigode za iskazivanje ovih krjeposti i vraćanje nade.

Josip Grbac tako u Pitanju sadašnjeg trenutka piše: „Hrvatski narod u protekloj je godini zorno pokazao kako u globalizaciji itekako ima mjesta i za samoodricanje, za ljudskost i altruizam“.

Kolumni Stjepana Balobana problematizira se poimanje solidarnosti u hrvatskom društvu, koja je u nekim slučajevima iznimno visoka (potres, Domovinski rat, općenito iznenadne nevolje), a na nekim područjima mnogo niža (stavovi prema ljudima druge vjere i nacije ili drukčijih nazora).

U patnjama mnogih kojima u posljednje vrijeme svjedočimo, prizor mnogih volontera koji su pohrlili u pomoć potrebitima vraća nadu. „U volonterstvu potreba drugoga postaje poziv i poticaj za naše djelovanje“, piše Jerko Valković u rubrici Kršćani i društvo.

Volonterstvo je jedan od odgovora na patnje drugih. Patnja je nerazumljiva, ali može biti korisna, a njezin smisao otkriva nam Krist. „Patnja s aktivnom predanošću postala je tako po Kristu, s Kristom i u Kristu vatra iz koje se rađa novi život, a patnik nalik na gorući grm u kojem se krije i iz kojeg se na neki način objavljuje sâm Bog“, kaže u najnovijem intervjuu prof. dr. sc. Anton Tamarut, svećenik, teolog i pjesnik koji dok boravi u prirodi, kao da je u Božjem umjetničkom ateljeu. „Tu sam pobožan radostan i zahvalan. Kao dijete znatiželjan i poučljiv. Ne vidim ga, ali je tu. Osjećam ga. Čujem ga u otkucajima srca. Siguran sam, tu je!“

O hrani kao simbolu kršćanske ljubavi piše Đurica Pardon, a o Stepincu kao žrtvi ne samo komunizma nego i ekumenizma Aldo Sinković. Uz Darka Teperta naučite nešto o sv. Josipu iz biblijske perspektive te još mnogo toga doznajte iz brojnih drugih članaka u ovom broju naše kršćanske obiteljske revije.

2104560
977-035-32-8200-2-00121
2806-7487
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
2021.