Kana,kršćanska obiteljska revija, svibanj 2011.

Autori:

1,33 €
s PDV-om
Rasprodano

Svibanjski broj obiteljske revije "Kana" započinje tekstom posvećenom novom blaženiku, Ivanu Pavlu II., tj. daje osvrt na svečanosti vezane uz beatifikaciju.

U redovnoj rubrici "Pitanje sadašnjeg trenutka" Josip Grbac osvrće se na presude u Haagu. Autor upozorava, da ako već moderni sudac sudi bez poveza na očima i pomno promatra kakve mu sugestije nude moćnici i njihovi interesi, hrvatski narod mora odlučno zahtijevati od onih koji ga zastupaju u najvišim političkim tijelima ove zemlje da i oni otvore oči, realno prosude stanje u kojem se nalazimo, nadiđu nesuglasice koje su često samo politikantske, te jasno zacrtaju smjer kojim valja ići kako bi ova zemlja počela izlaziti iz stanja opće depresije i pesimizma.

Nastavljajući se na prethodni tekst, Stjepan Baloban u tekstu naslovljenom "Poniženje nije poniznost" ističe: Ponizan čovjek je blagodat kako u kršćanskoj zajednici tako i u društvu i civilnoj zajednici. Ponižen čovjek je slomljeni čovjek, izudaran očiglednim nepravdama i često prepušten "samovolji moćnika".

U rubrici "Teološko razmišljanje" Tonči Matulić piše o "Stablu oholosti i njegovim plodovima". Tako uz oholost, autor ističe i častohleplje, taštinu, ljubomoru, bahatost.

U duhu gesla pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, Bono Zvonimir Šagi promišlja o naviještanju Riječi Božje svijetu danas.

Papin pohod tema je i kolumne Tončija Tadića. Stavljajući naglasak na važnost trenutka u posljednjim koracima pred ulazak u EU, autor izražava nadu da će pohod biti svima ohrabrenje, jer papa Nijemac iz svoga iskustva dobro zna kako je bilo graditi zemlju iz pepela i koliko je vjera pomogla njegovim sunarodnjacima da prežive teškoće rata i dvojbe poslijeratnoga vremena i njemačkog ujedinjenja. Aldo Sinković uz Papin pohod piše o "Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću prema papi Ratzingeru".

Sugovornik Kane dominikanac Frano Prcela osvrće na svećenička zvanja, kao i to što je i kako bi trebalo u širem kontekstu smatrati celibat. Prcela progovara i o pokazateljima krize Crkve danas. No, ističe bojazan da nije u pitanju samo kriza u instituciji Crkve, nego da je kriza vjere i kriza odsutnosti primarnog sadržaja (bogozaborav) u značajnim teškoćama. To je mnogo ozbiljnija teškoća i izazov, zaključuje Prcela.

Zagrebački imam Mirza efendija Mešić, kao teolog i politolog, pojašnjava povezanost politike i religije, te se osvrće na predrasude prema islamu. Govoreći o međureligijskom dijalogu i suživotu u Hrvatskoj, upozorava na opasnost da određene vjerske zajednice postanu same sebi dovoljne, pa se zatvore prema drugima.

Kana predstavlja obitelj Laskaj, Albance katolike, koji su došli iz Velikoga Kruševa.

Rubrike posvećene odgoju u ovom broju stavljaju naglasak na "Postavljanje granice između dobra i zla", te o ulozi oca u obitelji, a jedan prilog je posvećen i medijskom odnosu prema djeci.

Iz pera s. Veronike Popić Kan

1004454
0
Kršćanska sadašnjost
Zagreb, br. 454
Meki
2011.
20,8 x 27,5 cm
Časopisi