Kana, kršćanska obiteljska revija, studeni 2012.

Autori:

1,33 €
s PDV-om
Težina: 0.15 kg
Rasprodano

I u mjesecu studenome Kana na 76 stranica u boji donosi obilje dobroga štiva za svakoga člana kršćanske obitelji. Kao i u dosadašnjim brojevima, Kana dosta prostora posvećuje opće vjerskim i društvenim pitanjima.

Tako u uvodniku Kane za studeni Josip Grbac piše o zapostavljenim hrvatskim velikanima. Podsjeća kako prisjećanje naše velikane nije samo komemoracija mrtvih nego uspostava „škole života“ za mlade generacije koje iz primjera mogu naučiti kroz koje su sve avanture prošlo ovaj naš narod i njegovi velikani da bismo mi danas mogli ubirati plodove njihova rada i njihove žrtve. U tom kontekstu posebno ističe biskupa Jurja Dobrilu čija se 200. obljetnicu rođenja ove godine slavi. Autor posebno ističe kako Dobrili zastupanje teze da katolicizam nadilazi sve podijeljenosti nije bilo lako zastupati. Zastupao je tezu da borba za katoličku vjeru nikada ne smije zapostaviti borbu za ostvarenje ljudskih prava. Istinska borba za život nikada ne smije i ne može i, konačno ne ide protiv vjerskog zajedništva.

U svojoj kolumni Stjepan Baloban postavlja pitanje „Jesmo li se 'ulijeni u vjeri'“. Na tragu Godine vjere, autor podsjeća kako je Benedikt XVI. pozvao sve vjernike na različite aktivnosti kako se ne bi „ulijenili u vjeri“. Baloban posvješćuje kako sve kreće od osobne i obiteljske vjere. Stoga kao prioritet naglasak treba staviti na osobnu vjeru, jer o snazi vjere ovise međuljudski odnosi i istinska snaga vjernika u javnom životu. Tonči Matulić u promišljaju uz Godinu vjere upućuje na obnovu susreta i iskustva Boga Isusa Krista. Autor ističe kako je Isus Krist početnik i dovršitelj vjere, a vjera je susret sa živim Bogom. Ona ujedno oslobađa od idola. Autor osobito podsjeća kako je obnova vjere djelo Duha Svetoga.

O iskustvu pokoncilske obnove u vidu zanosa, ali i problema piše Bono Zvonimir Šagi. Prema autoru prva etapa kreće s Koncilom i nadovezuje se na ono što je pripremio Koncil. Druga etapa je od 1973., a treća od 80-tih godina. Šagi donosi vlastita iskustva vezana uz prve dvije etape. U ovom broju čitatelji mogu pročitati i kraći prikaz dokumenata II. Vatikanskog koncila s posebnim naglaskom na konstitucije, te hrvatski doprinos. Kana podsjeća na Marijana fra Jerka Fućaka o 20. obljetnici njegove smrti, a donosi i posljednji nastavak razgovora s fra Franjom Emanuelom Hoškom. U ovom broju Hoško pojašnjava pojam „alter Cristus“, govori o franjevačkoj karizmi koja živi već 800 godina, a franjevački govor 21. stoljeća sažima u riječima „navještaj životom i djelom“: Promišljanja o Hrvatskoj u odnosu na Europsku Uniju odnosno NATO donose Hrvoje Špehar i Tonči Tadić. Sugovornica Kane je i s. Karolina Miljak koja na vrlo dojmljiv način predstavlja svoja iskustva u pastoralu Roma. O filmu kao snažnom sredstvu prezentacije života Crkve za Kanu progovara pokretač Festivala hrvatskih vjerskih filmova Bernardin Modrić. Teme uz obitelj i odgoj posvećene su odgoju za medije u obite

1004470
0
Kršćanska sadašnjost
Zagreb, br.11/2012
Meki
2012.
20,8 x 27,5 cm
Časopisi