Kana, kršćanska obiteljska revija, srpanj-kolovoz 2013.

Autori:

1,73 €
s PDV-om
Težina: 0.15 kg
Rasprodano

U novome, ljetnome broju Kane za srpanj i kolovoz, više je napisa posvećeno osobi i reformama koje je pokrenuo papa Franjo. „Ostaje pitanje kako se susresti s porukama pape Franje. Prvi je korak ispravna i cjelovita informacija.

Na hrvatski jezik do sada je prevedeno nekoliko knjiga. Svaka je pročitana knjiga 'korak bliže' razumijevanju povijesti koju svojim životom i djelovanjem ispisuje papa Franjo. Obični ljudi i papa Franjo razumjeli su se i zavoljeli. A svećenici, redovnici i redovnice i općenito službena Crkva? Čini se da njima treba 'još neko vrijeme'“, piše u svojoj kolumni Stjepan Baloban.

I Tonči Matulić piše o istoj osobi te, među ostalim, kaže: „Franjina jednostavnost praćena odlučnošću i odvažnošću najelokventnije progovara iz odluke objavljene 13. travnja 2013. kojom je imenovao osam kardinala iz cijeloga svijeta u svojevrsnu komisiju od koje očekuje savjetovanje u vođenju Crkve i planiranje obnove Kurije. Prava se jednostavnost pokazuje upravo u mudrosti“, piše dekan KBF-a i zaključuje: „Papa i njegova Kurija pripadaju cijeloj Crkvi, a ne dominantno Talijanima i njihovim miljenicima. Hoće li se dokazana jednostavnost, neposrednost i spontanost pape Franje protegnuti na cijelu Kuriju? Ili, za nas još važnije, hoće li se protegnuti na svaku partikularnu Crkvu?“ Slično kao i s napisima o papi Franji i o novome hrvatskome blaženiku Miroslavu Bulešiću nova Kana donosi nekoliko tekstova.

Tim povodom, i s osobito snažnim osvrtom na njega, Josip Grbac u svojoj kolumni daje svojevrsnu rekapitulaciju i nadahnuća koja iz toga proglašenja blaženim slijede za našu Crkvu. „Bila bi neizmjerna šteta kada bismo žrtvu Bulešića i njegovo uzdignuće na naše oltare iskoristili za nekakva razračunavanja, traženje krivaca, pranje vlastitih savjesti. Tomu beatifikacija ne smije poslužiti. Moramo se osjetiti duhovno, ljudski i kršćanski obogaćeni, kada budemo napuštali Arenu. Jedna od njegovih najdojmljivijih rečenica glasi: 'Moja osveta je oprost!' Kada smo takvo što čuli na ovim, našim prostorima u proteklih nekoliko desetljeća? Ove jednostavne četiri riječi cijeli su program života, kako pojedinaca, tako i našega društva u cjelini“, zaključuje Grbac.

I Darko Gašparović novom je hrvatskom blaženiku posvetio svoju kolumnu.

A osim ovih tema, vrlo naglašena tema je i ulazak Hrvatske u EU.

U novome broju Kane još je mnogo vrijednih napisa o crkvenim, društvenim, gospodarskim, odgojnim i, naravno, o temama koje zanimaju svakoga člana kršćanske obitelji.

Kana je, naime, jedina obiteljska revija u nas. Na 76 stranica u boji obilje vrijednog, korisnog, poučnog i zabavnog štiva.


1004478
0
Kršćanska sadašnjost
Zagreb, br. 7-8/2013
2013.
20,8 x 27,5 cm
Časopisi