Kana, kršćanska obiteljska revija, rujan 2013.

Autori:

1,73 €
s PDV-om
Težina: 0.10 kg
Rasprodano

U rujanskome broju Kane, kršćanske obiteljske revije koja izlazi polovicom tekućeg mjeseca, nekoliko je tekstova posvećenom papi Franji.

Donesen je izvještaj sa Svjetskoga dana mladih u Brazilu s osobitim naglaskom na papine poruke mladima svijeta, a Vladimir Pavlinić upoznaje nas s mladim Bergogliom koji je u ranoj svećeničkoj dobi bio postavljan na vodeća mjesta, djelovao dosta strogo pa i kruto, da bi nakon preseljenja u Cordobu 80-ih godina prošlog stoljeća doživio preobrazbu i sav se predao u rad za obespravljene i siromašne.

Josip Grbac, pišući o novome hrvatskom blaženiku Miroslavu Bulešiću, posebice  naglašava oprost kojega je novi blaženik naznačio kao svoju „osvetu“, a čime je čitavu Crkvu zadužio papa Ivan Pavao II. „Skora beatifikacija Sluge Božjega Miroslava Bulešića pruža nam povijesnu prigodu da razmislimo o tome kako u praksi ostvariti poziv blaženoga pape. Taj poziv ne trpi nikakve uvjetovanosti ili isprike. Oprost nije samo 'stavljanje pod tepih' onoga što se dogodilo. To je ponajprije iskorak u neko drukčije 'sutra'“, piše Grbac i naglašava kako „u Hrvatskoj nužnost međusobnog opraštanja, uz zadovoljenje nekih osnovnih zahtjeva pravednosti, nema alternative“ pa stoga Bulešićev primjer nije važan samo za Crkvu i vjernike nego i za društvo kao takvo.

Stjepan Baloban bavi se pitanjem korupcije upozoravajući na njezinu opasnost posebice u političkim odnosima kada se 'kupuju' političari koji onda prebjegnu u drugi tabor, a o čemu je posebno bilo govora protekloga kolovoza u Vukovaru.

Tonči Matulić bavi se dvama neuralgičnim pitanjima hrvatske politike i hrvatskoga društva u cjelini: takozvanim Lex Perković i farsom oko zdravstvenoga odgoja što označuje kao nasilje nad demokracijom.

Tonči Tadić ponovno se pozabavio ZERP-om i načinom „kako ga ne steći“, Milan Šimunović u osmome nastavku nastavlja svoj feljton o vjerskome odgoju odnosno o prenošenju vjere, a u rubrici 'Brojni ali svi naši' prikazana je obitelj Fućak iz Pašca na Rječini iz koje je potekao znameniti pater Jerko Fućak.

Kana donosi opširniju fotoreportažu o Bratislavi , u Rječniku etiketa Josip Sanko Rabar bavi se riječju 'umjetnik', a Stanko Uršić kritički i snažno bavi se problemom vode i ekološkim posljedicama nakon što je propao referendum za izgradnju golf igrališta na Srđu i kakve će neprocjenjive štete sam Grad imati od te izgradnje.

U Kani se nalazi još obilje članaka koji, s raznih strana – od kulture do hortikulture, igre i enigmatike – donose ponešto za svakoga člana kršćanske obitelji.

1004479
0
Kršćanska sadašnjost
Zagreb, br. 9/2013
Meki
2013.
20,8 x 27,5 cm
Časopisi