Kana, kršćanska obiteljska revija, listopad 2013.

Autori:

1,73 €
s PDV-om
Težina: 0.15 kg
Rasprodano

LISTOPADSKI BROJ KANE



Novi broj Kršćanske obiteljske revije „Kana“, koja izlazi već četrdeset i četiri godine, u broju za listopad 2013. donosi opširniju reportažu s proglašenja blaženim Miroslava Bulešića u Puli kao i s proslave 1700. obljetnice Milanskoga edikta u Nišu.

Osim toga u redovitim kolumnama teolozi i intelektualci nastavljaju promišljati aktualne teme Crkve, društva i kulture.

Tako Josip Grbac nabraja nekoliko obmana kojima politika u suradnji s medijima stalno inficira hrvatsku javnost.

Među te obmane spada i ona o ulasku Hrvatske u EU za što su se dali veliki ustupci, ali i zamagljivanje izvršavanja preuzetih obveza. Sljedeća obmana je ona o tzv. spolnom odgoju.

„Čista je obmana teza kako je takav spolni odgoj kakav Ministarstvo obrazovanja provodi u školama prijeko potreban u Hrvatskoj i kako tako udovoljavamo zahtjevima EU. Još je veća obmana učinjena nakon odluke Ustavnoga suda.

Naime, nakon te odluke učinjeni su samo 'šminkerski' potezi, poput nekakve javne rasprave koja je zapravo bila karikatura demokratskog izjašnjavanja građana.

Tako da između modela spolnog odgoja koji nije odobrio Ustavni sud i onoga koji se sada provodi u školama praktički nema nikakve razlike“, tvrdi Grbac.

Dvije sljedeće obmane tiču se odnosa Crkve i države i pitanja manjina. „Postoji samo jedno ključno pitanje na kraju: Jesu li sve te obmane samo trend ili moda, ili su smišljene zbog nekih drugih ciljeva“, pita se zaključno Grbac.

Na to se nadovezuje i Stjepan Baloban u svome tekstu „Je li moguć dijalog?“ u kojem konstatira: „Umjesto da se stvaraju mjesta dijaloga koja bi omogućivala prijeko potrebnu komunikaciju o različitostima koje su stvarne i legitimne, u hrvatskom se društvu 'vrtoglavom brzinom' množe mjesta razdora na kojima istomišljenici raspravljaju o 'onim drugima', onima koji su 'protiv nas', a, ako se 'protiv nas' onda su i protiv općega dobra“.

„Aktualna je hrvatska vlast u roku od dva mjeseca pokazala koliko joj je zapravo stalo do EU i poštovanja europskih normi ponašanja, a posebno koliko joj je stalo do poštivanja potpisanog i ratificiranog Sporazuma o pristupanju Hrvatske EU.

Hrvatska je vlast ujedno postavila i novi europski politički rekord – prva smo članica EU kojoj su već dva mjeseca nakon članstva u EU prijetile sankcije zbog nepoštovanja pristupnog Sporazuma“, piše Tonči Tadić u svojoj kolumni. Papi Franji i u ovom su broju Kane posvećeni brojni tekstovi.

Tako o. Bono Zvonimir Šagi, na temelju njegove prve enciklike „Svjetlo vjere“ piše o krizi vjere odnosno krizi Crkve, dok Tonči Matulić tvrdi da papa Franjo suzbija strah od medija i raspiruje socijalnu osjetljivost Crkve.

U listopadskoj Kani, a nekako uz Misijsku nedjelju, više je napisa posvećeno misijama, obiteljskim temama i odgoju, posebice filmu, kao i umjetnosti, ekologiji i brojnim značajnim lik

1004480
0353-2828
Kršćanska sadašnjost
Zagreb, br. 10/480
Meki
2013.
20,8 x 27,5 cm
Časopisi