C. S. Lewis

Biografija prijateljstva

Autori:

Colin Duriez
100,00 kn
s PDV-om

C.S. Lewis, pisac velikih uspješnica poput „Pisma starijeg đavla mlađem“ ili „Kronika iz Narnije“, bio je sveučilišni profesor, popularizator vjere i - velika zagonetka. Tijekom cijeloga života najznačajnija su mu prijateljstva bila jako važna, od ranih dana na sjeveru Irske i školskih dana u Engleskoj, kao tinejdžera u rovovima Prvoga svjetskog rata, a potom u Oxfordu i dalje. Prijateljstva koja je gajio tijekom cijeloga svojega života pokazala su se životno važna i utjecala su na njegove ideje, uvjerenja i djela.

Ova se Lewisova biografija usredotočuje na njegova najvažnija prijateljstva i djelomično otkrivaju tko je i kakav je taj poznati pisac zapravo bio. U ta su prijateljstva uključeni i članovi književne skupine Inklings povezane s njim te nam, zajedno s mjestima u kojima je boravio kao i događajima u njegovu životu te njegovim djelima, pomažu razumjeti tko je bio C.S. Lewis. Iako ateist u ranoj mladosti, kad se oblikovao kao ličnost, Lewis je postao jedan od najpoznatijih popularizatora kršćanske vjere modernoga doba.

Ipak, doseg njegovih raznolikih knjiga nije ograničen dobi, uvjerenjem i nacionalnošću. Pisao je knjige za djecu, ali i za studente i znanstvenike, a isto je tako uspješno istraživao nove žanrove, poput znanstvene fantastike i fantazije za odrasle. Tradicionalnom svijetu teološke literature udahnuo je novi život. Njegova djela iz područja znanosti o književnosti i dalje se tiskaju, i to pola stoljeća nakon njegove smrti.

Ova knjiga nije pisana za znanstvenika, nego za običnog čitatelja, koji je možda pročitao knjigu ili dvije o Narniji ili možda „Pisma starijeg đavla mlađem“. Neki su čitatelji zavirili u njegovu popularnu teologiju kao što je djelo „Kršćanstvo nije iluzija“ ili u njegov opis žalovanja za suprugom koju je izgubio. Colin Duriez u ovoj je knjizi donio piščev životopis na temelju njegovih prijateljstava, ali i na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja i neobjavljenoga materijala.

9160510
978-953-11-1037-2
Kršćanska sadašnjost
I. izdanje, Zagreb
Meki
2016.
290
14 x 20 cm; 290 str.
Likovi