Pretraži u novostima

Preminula s. Cecilija (Dragica) Pleša

- Kategorija : Novosti

Redovnica Družbe sestara Naše Gospe s. Cecilija (Dragica) Pleša preminula je u subotu, 18. svibnja 2024. u Zagrebu, u 79. godini života i 54. godini redovništva, izvijestili su iz tajništva Družbe. Djelovala je u ansamblu „Collegium pro musica sacra“ s kojim je nerijetko surađivala i Kršćanska sadašnjost.

Sprovod će biti u utorak, 21. svibnja 2024. godine u 12:30 na Miroševcu u Zagrebu. Misa zadušnica bit će slavljena nakon sprovoda u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravi.

Životopis

Cecilija (Dragica) Pleša rođena je u Ramljanima kod Otočca 17. travnja 1946. godine. Prve redovničke zavjete položila je 5. kolovoza 1970., a doživotne zavjete 1975. godine.

Članica je prve grupe studenata na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, koji je otvoren 1963. godine, gdje je 1967. postigla diplomu s nazivom diplomirani crkveni glazbenik. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je solo pjevanje u klasi prof. Marije Borčić, te orgulje u klasi prof. Žarka Dropulića, pri čemu sa obje diplome postiže stručni naslov: akademski muzičar – profesor glazbe.

Od 1975. do 2005. godine radila je kao pedagoginja na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je predavala pjevanje i orgulje.

Osim pedagoškim radom, bavila se i interpretacijom sakralne glazbe u ansamblu „Collegium pro musica sacra“, u kojem je djelovala od njegova osnutka 1972., te u svim projektima surađivala kao vokalna solistica i umjetnička suradnica, a od 1999. godine i kao umjetnička voditeljica.

Svoju pjevačku karijeru (mezzosopran) ostvarila je u tome ansamblu koncertima i samostalnim nastupima u zemlji i inozemstvu (Europa, Kanada, Amerika). Njezin je umjetnički rad dokumentiran s više snimaka, među kojima se posebno ističu „Pjevajte Gospodu“ (1974.), „Najljepše Mariji“ (1978.), „Zemljo moja“ (1982), „Sacrae cantiones“, „14 odabranih moteta I. M. Lukačića“ (1987.) i „Sacrae cantiones, integralna izvedba 27 moteta I. M. Lukačića“ (1993.). U 2000. jubilejskoj godini Isusa Krista zajedno sa s. Imakulatom Malinka (Duo sestara Naše Gospe) snimila je album „Emanuel – S nama Bog“.

Najnoviji nosač zvuka pod nazivom „Biblijske pjesme Antonina Dvořáka“, uz klavirsku pratnju profesorice Konstilije Nikolić Markota, snimila je 2008. u izdanju nakladničke kuće HUM.

Kao redoviti član Mariološkog Instituta KBF-a aktivno je sudjelovala na mariološko-marijanskim domaćim i međunarodnim kongresima: kao vokalni interpretator – mezzosopran, izvodeći djela marijanske tematike te kao predavač s tematskim referatima.

KS/IKA

Podjeli sadržaj